СТАНДАРД life
Храна

(РЕЦЕПТ) Здраво и посно пире!

Просото и карфиолот како одлична комбинација и додаток на некоја риба или месо кога не е време за пости.

Состојки:

* 1 среден карфиол
* 200 грама просо
* маслиново масло
* магдонос, сол, бибер
* или зачини по ваш избор

Подготовка:

Карфиолот измијте го, исечете го на помали цветчиња и варете го во солена вода додека не омекне. Околу 20 минути.

Карфиолот се вади, а во две чаши вода во која се варел карфиолот, се става измиеното просо и се вари околу 15 минути додека да омекне и да ја впие течноста. Доколку е потребно, додадете уште малку вода.

Во блендер изблендирајте ги просото и карфиолот. Зачинете со сол, бибер, посипете со малку маслиново масло и посипете со магдонос или кој било друг зачин што го сакате (ким, коријандер, копар…)

На здравје!

Поврзани вести

Орео чизкејк

Radmila Tasevska

Колач со праски идеален за летни денови

Urednik

Крем супа со пченка

Urednik