СТАНДАРД life
Здравје

Ова е најдоброто овошје за консумирање ако имате ниско железо

Доколку чувствувате умор, вртоглавица, забрзан пулс, бледа кожа и опаѓање на косата, постои можност да страдате од недостаток на железо. Иако недостатокот на овој минерал е најчест кај бремени жени, жени со менструација и тркачи, ниското ниво на железо може да влијае на секого и да доведе до сериозни здравствени последици.

За среќа, за да го подобрите нивото на железо, можете да направите некои промени во вашата исхрана. Месото и наутот се богати со железо, а може да помогнат и некои овошја.

„Генерално, овошјето не е богат избор на железо, но има неколку причини зошто додавањето на сушено овошје, агруми и овошја со висока содржина на јаболкова киселина може да биде добра идеја за секој што страда од недостаток на железо“, вели д-р. Мет Ангов.

Овошје со висока содржина на јаболкова киселина (јагоди, кајсии, цреши, јаболка)

„Докажано е дека плодовите со висока содржина на јаболкова киселина, како кајсиите, јаболката и црешите, значително го зголемуваат внесот на железо во цревните клетки“, објаснува др. Ангов.

Сушено овошје (суво грозје, сливи)

Сувото овошје е една од најдобрите опции бидејќи има поголем дел и подобра вкупна биорасположливост на железо во споредба со свежото овошје.

Агруми

Д-р. Ангов вели дека консумирањето овошје од лимонска киселина, исто така, може да има позитивен ефект врз нивото на железо бидејќи ја зголемува апсорпцијата на не-хемиско железото од растителна храна како јаткасти плодови, житарки и зеленчук.

Поврзани вести

Еве колку чаши вода всушност треба да пиеме на ден

Radmila Tasevska

Дали треба да пиете кафе со чаша вода?

Radmila Tasevska

Седум рани симптоми на мултиплекс склероза

Radmila Tasevska