СТАНДАРД life
Здравје

Оваа есенска храна го намалува крвниот притисок, го намалува ризикот од срцеви заболувања и го зајакнува имунитетот

Путерот од тиква е една од омилените есенски намирници на многумина, а покрај одличниот вкус има и бројни нутритивни вредности, благодарение на кои е одлична за нашето здравје, пренесува Healthline. Како што објаснуваат нутриционистите, путерот од тиква е богатаж со хранливи материи како што се витамин А, витамин Ц, калиум, влакна и бета-каротин. Овие хранливи материи играат важна улога во одржувањето на нашето тело здраво на неколку начини.

Поздрава и поубава кожа

Како прво, луѓето кои редовно ја консумираат оваа храна ќе имаат поздрава кожа. Причината за тоа е големото количество бета-каротин, кој во нашето тело се претвора во витамин А и на тој начин помага во заштитата на клетките на кожата од оштетување од штетните УВ зраци. Исто така, витаминот Ц е одличен кога станува збор за хидратација на кожата, но исто така го стимулира формирањето на колаген, што ја прави кожата поубава, еластична и сјајна.

Зајакнување на имунитетот

Слично на тоа, диететичарите објаснуваат како путерот од тиква е одличен кога станува збор за зајакнување на нашиот имунитет. Многу истражувања покажале дека редовното консумирање на оваа намирница придонесува за поголема отпорност на нашиот организам и затоа поретко ќе се разболуваме.

Помал ризик од болести на срцето и крвните садови

Благодарение на високата содржина на калиум во тиквата, редовното консумирање доведува до намалување на крвниот притисок и намален ризик од срцеви заболувања. Покрај тоа, оваа вкусна и здрава храна содржи и антиоксиданси за кои е докажано дека помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото и го намалуваат ризикот од хронични заболувања.

Поврзани вести

Овие пет намирници никогаш не смеете да ги подгревате

Radmila Tasevska

Што се случува во телото кога пиеме кафе на празен стомак?

Radmila Tasevska

3 утрински тајни за слабеење

Radmila Tasevska