СТАНДАРД life
Здравје

Овие видови на зеленчук нутриционистите ги сметаат за важни за имунитетот и здравјето

Лиснатиот зеленчук е одличен начин за подобрување на вашето здравје бидејќи содржи многу клучни хранливи материи, витамини, минерали и антиоксиданси, поради што нутриционистите препорачуваат да го вклучите во вашата секојдневна исхрана.

Спанаќ

Спанаќот лесно се добива во текот на целата година и е полн со железо, калциум, калиум и витамини Б6, Ц и К. Тој е одличен извор на антиоксиданти. Тие можат да го намалат ризикот од развој на многу болести, вклучувајќи срцеви заболувања и некои видови на рак.

Најдобро е да се јаде неварен, како салата, бидејќи полифенолите и флаванолите од листовите се уништуваат со готвењето. Некои видови полифеноли и флавоноиди можат да ја намалат можноста за развој на одредени видови на рак, кардиоваскуларни заболувања, дијабетес и невродегенеративни болести, како што е Алцхајмерова болест.

Кељ

Кељот има уникатен малку горчлив вкус кој може да варира во зависност од сортата и начинот на подготовка. Доколку можете да толерирате таков вкус на кељот, со неговото консумирање ќе внесете голем број важни микронутриенти во вашиот организам како што се калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, цинк, бакар, манган и селен, а исто така е одличен извор на многу витамини, вклучувајќи А, Б, Е, Ц и К.

Нутриционистите советуваат да го избегнувате неговото бланширање додека го готвите кељот, бидејќи на тој начин се намалува количината на минерали растворливи во вода и витамини и фитохемикалии содржани во листовите.

Значи, кељот можете да го јадете неварен во салати. Чаша неварен кељ (21 g) содржи само девет калории.

Блитва

Третиот избор на нутриционистите е блитвата, зеленчук со малку сладок вкус кој содржи големи количини на витамини А и Ц. Дури и мала количина блитва или околу 175 грама може да ги задоволи вашите дневни потреби за витамин К, кој е важен за крвта процес на згрутчување и одржување на здрави коски.

Блитвата, чие стебло има различни бои и затоа има различен вкус, содржи бројни важни минерали како што се железо, бакар, калиум и калциум.

Раштика

Раштика е добар извор на лутеин, кој е важен за здравјето на очите.

Богат е со витамини А и Ц и минерали како што се калциум, железо, цинк, бакар и селен, а исто така е добар извор на влакна. Како и со спанаќот, овој вид зелка можете да го купите во текот на целата година.

Рукола

Ако сакате зелен лиснат зеленчук со свеж, зачинет, малку горчлив и бибер вкус, размислете да додадете рукола во вашата чинија. Луѓето го консумираат уште од римско време, а исто така е популарен додаток на пиците.

Руколата, позната и како рукола, ерука или руга, е богата со нитрати, за кои студиите покажале дека ги подобруваат спортските перформанси. Руколата е богата со витамини К и Ц, како и со калциум и полифеноли.

Поврзани вести

Откриен ран знак на деменција што се појавува во триесеттите години

Urednik

Полна чаша здравје – рецепт за сок од цвекло

Radmila Tasevska

Најдобрите три совети по миењето на нашата коса

Radmila Tasevska