СТАНДАРД life
Здравје

Нутриционист посочува пет причини зошто треба често да јадеме боровинки

Боровинките се мали и вкусни бобинки богати со хранливи материи. Тие се сметаат за суперхрана, една од најздравите намирници што треба редовно да ги консумираме. Препорачаната дневна количина е приближно половина до една чаша дневно или 75 до 150 грама боровинки.

Според нутриционистот Авни Каул, боровинките се сметаат за суперхрана „поради нивните потенцијални позитивни ефекти врз здравјето на срцето, функцијата на мозокот и целокупната благосостојба“. Како дел од здравствените придобивки, Каул истакнува дека боровинките се богати со влакна, антиоксиданси и други хранливи материи.

Тие се богати со растителни влакна

Влакната ги внесуваме со консумирање на голема количина течност или со вклучување на храна што ги содржи. Боровинките се едно такво овошје кое е богато со влакна, кои помагаат во спречување на дигестивни проблеми како што е запек, а истовремено помагаат и за регулирање на тежината.

Тие немаат многу калории

Гледано во исхраната, боровинките немаат многу калории. Една шолја свежи боровинки содржи околу 84 калории и околу 85 проценти вода, што ги прави одличен избор за секој што се обидува да изгуби килограми.

Тие имаат антиинфламаторни својства

Високата количина на антоцијани, соединенијата одговорни за сината боја на бобинките, придонесува за антивоспалителните својства на боровинките. Антоцијаните ги ублажуваат симптомите на воспалителни состојби како артритис и помагаат „да се подобри когнитивната функција, потенцијално помагајќи да се спречи когнитивниот пад поврзан со возраста“, објаснува Каул.

Тие се богати со антиоксиданси

Освен со влакна, боровинките се богати и со антиоксиданси. Поради стресот или лошите животни навики, телото ослободува слободни радикали, познати и како оксидативен стрес, што може да доведе до бројни хронични здравствени проблеми, пренесува Health Shots. Неопходно е да се вклучат антиоксиданси во секојдневната исхрана за да се спречи ефектот на оксидативниот стрес и да се одржи имунитетот.

Тие ја подобруваат когнитивната функција

Нутриционистот истакнува дека „боровинките се познати по нивната способност да ги подобрат когнитивните функции и задржувањето на меморијата, што ги прави ужина за зајакнување на мозокот“. Вклучувањето на боровинки во вашата секојдневна исхрана, или барем честото консумирање овошје, може да придонесе за општа благосостојба и виталност.

Поврзани вести

ПРИРОДНО ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ИМУНИТЕТОТ: Две киви дневно ја заменуваат потребата од земање ВИТАМИН Ц

Urednik

Оваа храна е еликсир на здравјето: го штити срцето, црниот дроб и штити од рак

Urednik

Додадете еден од овие два зачини во вашето кафе и забрзајте го метаболизмот

Radmila Tasevska