Во морето од рецепти во интернет просторот, најдовме еден за крофни за принцези кои изгледаат многу привлечно.
Состојки:
Тесто:
* 4 јајца
* 250 ml вода
* 125 мл масло
* 150 гр обично брашно
* прстофат сол
* 3 лажички шеќер
Во сад се ставаат водата, маслото и шеќерот да се варат, се трга од шпорет и се меша брашното. Нека се излади малку. Потоа постепено додавајте ги јајцата (едно по едно). Вклучете ја рерната на 200 степени.
На плех обложен со хартија за печење обликувајте крофни со дијаметар од околу 5 см со помош на кесичка за пециво. Печете ги на 200 степени 35 до 40 минути. Не ја отворајте рерната додека се печат.
За кремот:
* 1 литар млеко
* 250 гр шеќер
* 3 ванилин шеќер
* 1 цело јајце
* 5 жолчки
* 150 гр густин
* 150 гр путер
* 250 мл крем за шлагот кој оди на кремот
* шеќер во прав за посипување
Изматете ги жолчките и едно цело јајце со 100 мл млеко и 150 гр цврсти материи.
Останатите 900 мл млеко сварете ги со 250 гр шеќер и ванилин шеќер, додадете ја смесата со јајцата и варете со постојано мешање.
Изладете го кремот, измешајте, додадете путер.
Покријте ги крофните со крем и шлаг, па посипете ги со шеќер во прав.
На здравје!