Ќе се согласите дека секоја прослава, особено во зима, е незамислива без ајвар. Има впечатлива црвена боја и препознатлив вкус, а најчесто се користи како салата со разни видови јадења, од печено месо до чорби. Оние кои го сакаат едноставно го премачкуваат на парче леб и уживаат.
Главната состојка на ајварот е црвената пиперка, која му ја дава препознатливата боја и арома. Покрај овој деликатес, домаќинките подготвуваат и пинџур, љутеница, но многумина тврдат дека ајварот е сè уште ненадминлив. Покрај црвениот, сè почесто се подготвува и бел ајвар (малиџано) – а еве еден рецепт за да го подготвите и вие.
Иако црвениот ајвар е далеку попознат и традиционално се служи на трпезата секоја зима, белиот ајвар станува сè попопуларен.
Домаќинките полудеа по рецептот за овој деликатес, кој има неверојатен вкус. Се користи и пиперка, но наместо црвена, се користи жолта, поради што ајварот има светла боја.
Состојки:
– 4 кг жолти месести пиперки
– 5 кг модар патлиџан
– 1 л масло
– 1,5 дл оцет
– 150 гр сенф
– 2 лажици шеќер
– 100 г сол
Подготовка:
Добро измијте ги модрите патлиџани и пиперките, исушете ги, а потоа печете ги на скара или во рерна.
Печените пиперки и модри патлиџани оставете ги во покриен сад да се изладат, за полесно да се чистат. Излупете ги пиперките и отстранете ги семките, а потоа ставете ги во цедалка за добро да се исцедат. Излупете го модриот патлиџан. Исцедените пиперки и модриот патлиџан сомелете ги во машина за мелница за месо.
Ајварот традиционално се прави на есен, за време на сезоната на пиперки, и се консумира преку целата година. Се подготвува рачно и од лути и од слатки пиперки, по можност на шпорет на дрва.
Ајварот се нарекува и македонски кавијар, бидејќи името на овој деликатес доаѓа од турскиот збор хавиџар, што значи икра од риба.
На здравје!