Стандард
АНАЛИЗИ

Дали патот до реформите во МРТ и поплочен со нови канали?

Како столб на македонската држава, Македонската радио телевизија преставува јавен радиодифузен сервис со дејност од јавен интерес, која опфаќа производство и обезбедување на радио и телевизиски програми и програмски сервиси. МРТ е можеби и најстариот нетипичен радиодифузен сервис во Европа. Тоа произлегува од фактот што МРТ емитува програма на девет различни јазици, односно има радио и ТВ канали за етничките малцинства во Македонија, пишува ИНРЕКОМ во својата анализа.

Македонската телевизија, како интегрален сегмент на МРТ е основана на 14 декември 1964 година. МТВ на почетокот беше составена од два програмски сервиси: Прв и Втор, како и Собранискиот канал кој е основан согласно Законот за Собрание.

Но со промените кои настанаа како резултат на преговорите околу техничка Влада за излез од политичката криза, преку т.н. „Пржински договор“, произлезе одлука за реформа на јавниот сервис, со што МРТ добива еден канал кој ќе емитува 24 програма само на албански јазик, како и еден телевизиски канал кој ќе емитува програма за останатите етнички заедници. Па така, почнувајќи од 8 април 2020 година, МРТ доби нови канали кои навидум треба да помогнат во реформирањето на јавниот сервис.

Целата анализа на следниот линк!

Поврзани вести

Три години по стекнувањето од Microsoft, завршува ли играта за LinkedIn?

msp-admin

Кои се главните ризици за инвеститорите во Блискиот исток во 2020 година?

msp-admin

Кина може да удри во јадрото на американската воена индустрија

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!