СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Кинескиот стана официјален јазик на Светската туристичка организација

Според вестите од веб-страницата на Министерството за култура и туризам на 20 февруари, Светската организација за туризам на Обединетите нации (UNWTO) и шпанската влада неодамна официјално објавија дека од 25 јануари 2021 година, кинескиот јазик стана официјален јазик на UNWTO.

За таа цел, UNWTO специјално сними видео во врска со генералниот секретар Зураб Пололикашвили за да му честита.

UNWTO е највлијателната меѓувладина меѓународна туристичка организација во светот, која во моментов брои 159 земји-членки и седиштето е во Мадрид, а Шпанија е депозитар. Кина се приклучи на организацијата во 1983 година. Во ноември 2007 година, на 17-та седница на Генералното собрание на UNWTO, Кина предложи кинескиот јазик да биде вклучен како официјален јазик на организацијата.

Генералното собрание го усвои кинескиот предлог и усвои амандман на членот 38 од „Уставот на Светската туристичка организација“, односно „Официјални јазици на организацијата се арапски, кинески, англиски, француски, руски и шпански“. Според Статутот на UNWTO, откако амандманот е усвоен од Генералното собрание, повеќе од две третини од земјите-членки мораат да ги завршат процедурите за одобрување пред да стапи на сила. Од усвојувањето на амандманот во 2007 година, Кина, во соработка со UNWTO, заврши голема работа за промовирање на земјите-членки да ги завршат процедурите за одобрување што е можно поскоро и да стапи на сила кинескиот официјален јазик на UNWTO што е можно побрзо. Во јануари 2021 година, 106 земји го одобрија амандманот, кој го исполнува законскиот број, а амандманот формално влегува во сила.

Поврзани вести

Ќе го спасат ли ковид-пасошите туризмот?

Влатко Зорба

Во Лондон нема куќа под 500 000 фунти, а побарувачката е голема

Влатко Зорба

Хотелски работник отпуштен затоа што флертувал со лице во изолација

Влатко Зорба