СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Колку нови невработени лица ќе има во САД оваа недела – очекувањата на големите банки

Во последните три недели, бројот на нови поднесени апликации за бенефиции за невработеност во Соединетите држави надмина вкупно 17,7 милиони луѓе, откако нивниот број се зголеми за 6,6 милиони во минатата недела. Општо ослободените од работа од почетокот на вонредната состојба формираат 12% од работната сила во земјата, според податоците на локалното Министерство за труд

Средната прогноза на банките за бројот на ново регистрирани невработени што ќе се објави утре е 5,5 милиони. Како и да е, „Дојче Банк“ проценува 8 милиони луѓе, што е намалување од 6,6 милиони очекувани од JPMorgan Securities, 2 милиони од JPMorgan Assets и 6 милиони од Bank of America.

„Заклучокот е дека побарувањата за бенефиции ќе станат малку поумерени, но ќе останат близу до нивните историски рекордни нивоа“, пишува „Зеро Хеџ“.

Дури и ако привремената прогноза се оствари, бројот на нови апликации за бенефиции за невработеност ќе се зголеми на 23 милиони, што не значи дека бројот на одобрените ќе биде толку голем.

Според објавата, одобрени се околу 60% од нив, што значи дека вистинскиот број на невработени во април ќе се искачи на скоро 15% од 4,4% на почетокот на март, што е рекорд.

Поврзани вести

„Оштетени штедачи“: На семејството Костовски му се нуди можност за нов криминал

Ангела Веселиновска

Битиќи: Фирмите кои нема да ги исплатат платите, ќе добијат прекршочна казна

Берта Китинска

„Виз Ер” ја продолжи суспензијата: До 13 јули нема да има летови до и од земјава