СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

„Купувам домашно“: Помошта од 6.000 денари ќе треба да се потроши до 25 декември

Граѓаните  наскоро ќе добијат финансиска помош од 6.000 денари.

Владата ќе треба да ја објави листата на граѓани на кои им следува оваа помош на интернет страницата „купувам домашно“, а потоа граѓаните кои ќе бидат на оваа листа а немаат трансакциска сметка или пак сметката им е блокирана треба да отворат нова во банката каде што владата ќе ги распредели.

Законот за финансиската помош беше изгласан во Собранието во саботата, и веќе е објавен во службен весник што значи дека тој е стапен на сила.

Помош од по 6.000 денари за купување домашни производи треба да добијат вкупно 283 илјади граѓани. Освен пасивните баратели на работа меѓу нив се и пензионерите со минимална пензија, корисниците на социјална пензија, самохрани родители, деца без родителска грижа, млади кои беа изоставени со претходниот проект „купувам домашно“, уметници и други лица кои вршат дејност во културата, филмски работници и естрадни уметници.

Според Законот, 25 декември е краен датум за трошење на парите.

Поврзани вести

Лиценцираните туристички агенци ќе може да се регистрираат на платформата „Дома си е дома“

Берта Китинска

Петров: Петте пакети со економски мерки вредат милијарда евра

Влатко Зорба

Македонците дома чуваат 1,5 милијарди евра?

Берта Китинска