Стандард
ЕКОНОМИЈА

Преку мерката „Купувам домашно“ забележано зголемување на потрошувачката на одредени производи

Рокот е многу краток за граѓаните да ги добијат средствата на платежни картички затоа  одлучивме директно да ги трансферираме средствата на нивните жиро сметки. Целта ни е да ја поттикнеме потрошувачката како важен дел од БДП, изјави министерот за економија Крешник Бектеши.

Тој изјави дека во минатото преку мерката купувам домашно имало зголемување на  потрошувачката на одредени производи.

-Во момент кога доаѓаат празници кога овие средства им се најнеопходни на граѓаните одлучивме да можат да ги користат средствата и по крајниот рок – 25 декември. Секако дека овие средства ќе ја поттикнат приватната потрошувачка, а на јавната потрошувачка ќе влијае и Владата со реализација на повеќе проекти кои се во тек, Целосната контрола и имплементацијата на мерката се врши од страна на УЈП. Ние со оваа мерка им излеговме во пресрет на сите категории граѓани и на сите граѓани кои беа изоставени во третиот сет на економски мерки. Сега помош добиваат и оние кои се невработени, а се пасивни баратели на работа, пензионерите, младите лица и други категории кои не беа опфатени претходно, рече Бектеши .

Поврзани вести

Бруто инвестициите бележат раст поради кредибилноста на влaдата, вели Бесими

Влатко Зорба

Управа за финансиско разузнавање: Секогаш кога постојат основи на сомневање за сторено кривично дело, веднаш ги известуваме надлежните државни органи

Ангела Веселиновска

Франција подготвува стимул од 100 милијарди евра за економијата

Stefanija Kuzmanovska