Чадената крем супа со целер, моркови и пилешко е вистинско изненадување за непцето. Богатството на зачини му дава длабочина на вкусот, а чаденото пилешко го носи тој посебен, ароматичен допир што ја прави оваа супа незаборавна.
Кремастата текстура совршено се вклопува со крцкавите парчиња леб, што ѝ дава дополнителна димензија. Идеална е како предјадење, но и како лесен оброк сам по себе што загрева и мириса како дома.
Состојки:
* 100 г целер
* 100 г моркови
* 1 црвен кромид
* 2 чешниња лук
* 100 г чадено пилешко
* 2 лажици путер
* 2 лажици маслиново масло
* 1 компир
* 2 лажици сол
* 1 лажичка бибер
* 1 лажичка мешавина од зачини
* 1 чаша павлака за готвење
* Крутони за тост
Подготовка
Во масло и путер, пржете го црвениот кромид, лукот, пушеното пилешко, целерот, морковите и компирите, додадете го супата или водата. Зачинете со сол, црн пипер и додадете ја смесата од зачини. Гответе, а потоа измешајте сè заедно. Додадете ја павлаката за готвење и гответе уште неколку минути. Сервирајте со препечени крутони.
На здравје!