Наутро за појадок или навечер како лесна вечера со малку џем или крем, банани, бисквити или шлаг, палачинките се совршен оброк во секоја комбинација. Сите ги прават на различен начин. Некои ги сакаат потенки, други подебели, некои посни без јајца и млеко, други пак, ги сакаат полни и квалитетни. Ако сакате да го погодите точниот рецепт за совршените палачинки, следете ја оваа постапка.
Состојки:
- 2 јајца
- 4 шолји брашно
- ½ литри млеко
- 100 ml кисела вода
- 1 прстофат сол
- 1 лажичка шеќер
Подготовка:
Изматете ги јајцата, додајте им сол, шеќер и млеко. Додајте брашно и матете додека не ги стопите грутките кои се прават во тестото.
Ова главно зависи од брашното, но треба да добиете многу густа смеса за палачинки.
Додајте ја киселата вода и промешајте.
Оставете ја смесата да отстои 20-ина минути, а потоа печете ги палачинките на силен оган.
Наполнете ги со омилениот вкус и уживајте!