СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за посен гулаш од печурки

Гулашот е еден од омилените специјалитети, но бидејќи почна периодот на постот, добро е да се најдат алтернативни опции за вакви вкусни јадења.

Гулашот од печурки е една од тие замени, а доколку сте љубители на ова јадење, сигурно ќе ја подготвите и оваа посна варијанта.

Рецептот е едноставен и не бара многу време за подготовка, па ќе уживате во подготовката.

Состојки :

* 450-500 гр печурки
* сецкан црвен пипер
* голема шолја сок од домати, ако имате домашен е уште подобро
* голема главица кромид
* една лажица црвен пипер, може да биде и лут
* сол и црн бипер

Подготовка:

Печурките исчистете ги и исечете ги на четвртинки.

Следно, излупете го кромидот и исечете го на ситни коцки, а потоа црвената пиперка.

Пропржете ги овие состојки на средна топлина додека не поруменат, а потоа додадете малку сол и бибер. Промешајте додека зеленчукот се динста, а потоа додадете го црвениот пипер.

Доколку истече течноста од печурките, слободно додадете малку вода.

Додадете го сокот од домати и покријте ја тавата. Оставете да врие 15 минути на средна или ниска температура.

На здравје!

Поврзани вести

Тестенини со фил од кељ: Вистинско „удобно“ јадење за овие студени денови

Urednik

Овошен “крамбл“ со јаворов сируп

Radmila Tasevska

Едноставно, лесно и крцкаво: Рецепт за вафли

Urednik