Рижотото потекнува од северна Италија, а првите записи за ова кремасто јадење датираат од 15 век, кога Милано станал центар на оризот во Европа.
Во овој рецепт, комбинацијата од свежи печурки со миризлив рузмарин и мајчина душица му дава на јадењето богат, земјен вкус и арома на медитеранска градина.
Рузмаринот е ценет уште од античко време поради неговата способност да ја стимулира циркулацијата и да ја подобри меморијата, додека мајчината душица има антибактериски својства и ги збогатува јадењата со својата топла, малку лимонова нота.
Кремастата текстура на рижото совршено ги апсорбира овие зачини и создава уникатно, миризливо искуство кое ги плени сите сетила.
Состојки
* 250 гр ориз
* 250 гр печурки
* 1 црвен кромид
* 1 чешне лук
* 2 лажички сол
* 1 лажичка мешавина од зачини
* 2 лажици путер
* 1 лажица маслиново масло
* ½ лажица рузмарин
* ½ лажица мајчина душица
Подготовка:
Ставете го рузмаринот во загреано тавче за да ослободи течност и арома. Додадете го маслото и путерот и пржете го сечканиот црвен кромид и лук.
Додадете ги сечканите печурки, а по неколку минути и оризот. Пржете кратко, потоа постепено додадете ја супата и мешајте постојано.
На крајот, додадете путер за пополн вкус.
Сервирајте со пармезан по желба. Декорирајте со свежи билки.
На здравје!