СТАНДАРД life
Храна

Совршена комбинација на слатко и солено: Пробајте вкусни колачиња со мини переци и путер од кикирики!

Овие коцки со мини переци и путер од кикиритки се најдобрата закуска за вашата следна забава! Имаат кора со мини переци, а под кората има слоеви од путер од кикиритки, чоколадо, кокос и прелив од засладено кондензирано млеко.

Дали ви се допаѓаат слатки и солени комбинации? Ако одговорот е да, тогаш имаме вистинско уживање за вас. Колачињата направени од мини переци и путер од кикиритки ќе ги воодушеват сите кои сакаат благи јадења и оние кои се повеќе склони кон солени задоволства. Тие се истовремено меки, крцкави, слатки, солени и вкусни.

Состојки:

150 грама мини переци

75 грама стопен путер

3 лажици шеќер

1 конзерва засладено кондензирано млеко (397 g)

57 грама путер од кикиритки

100 гр путер од кикиритки со грутки

100 гр чоколадо

75 гр кокосово брашно

Инструкции:

Загрејте ја рерната на 190⁰C. Со фолија обложете четвртест калап за печење со димензии 20×20 см. Измачкајте го калапот со стопен путер и оставете го на страна.

Во сад истурете 1/4 чаша засладено кондензирано млеко и оставете го на страна. Во друг сад додадете го путерот од кикиритки и преостанатото кондензирано млеко. Ставете го во микробранова печка 30 секунди. Мешајте ја смесата додека не стане течна. Оставете на страна да се излади.

Измелете 3 чаши со мини переци сè додека најголемите парчиња не бидат со големина на зрно грашок. Од оваа смеса земете 120 грама и вратете ги во процесорот. Додадете шеќер и стопен путер и мешајте непрекинато 20 секунди. Смесата ќе изгледа како влажен песок.

Смесата се истура во подготвената тава. Со помош на чаша, цврсто притиснете ја смесата во рамномерен слој на дното на садот.

Печете ја кората додека не стане цврста на допир и малку златна околу рабовите, околу 10 минути.

Повторно измешајте ги путерот од кикиритки и кондензираната смеса, а потоа истурете ја врз испечената кора и додадете уште 3/4 чаша од смесата со путер од кикиритки. Додадете и пола од кокосовото брашно, половина од путерот од кикиритки со грутки и пола од чоколадото.

Истурете ја преостанатата смеса од путер од кикиритки и кондензирано млеко преку целиот калап. Истурете го и преостанатото кокосово брашно, путерот од кикиритки со грутки и чоколадото. Одозгора наредете ги целите парчиња мини переци и нежно притиснете надолу со рацете за да бидете сигурни дека слоевите се компактни. Прелијте го преостанатото кондензирано млеко.

Се пече на средна температура 30-35 минути додека рабовите не добијат златна боја. Центарот може да биде малку мек, но плочките ќе се стврднат додека се ладат.

Извадете ги плочките од рерна и ладете ги на решетка час и половина. Извадете ја фолијата и продолжете со ладење на решетката уште 1 час. Кога плочките ќе достигнат собна температура, завиткајте ги во најлонска фолија и оставете ги во фрижидер 2 часа или преку ноќ. Ова ќе обезбеди дека плочките ќе бидат цврсти.

Поврзани вести

Како да подготвите грчки саганаки?

Urednik

Рецепт за принцес крофни

Urednik

Овошен колач од малини без потреба од печење

Urednik