СТАНДАРД life
Храна

Старовременски рецепт: Совршена пита со јаболка

Есента е идеално време за подготовка на вкусни пити со јаболка, а една од најпопуларните секако е традиционалната пита.

Неодамна се појавија модерни варијации на овој рецепт кои потсетуваат на американските пити со јаболка, иако нема ништо лошо во таквиот пристап.

Сепак, старите рецепти имаат свој посебен шарм кој не враќа во детството и сеќавањата на кујната на Нана.

Состојки:

Кора

* 500 гр брашно (повеќе/помалку, по потреба)
* 250 гр путер
* 100 гр шеќер
* 100 мл млеко
* 1 јајце
* 1 прашок за пециво

Бисквит:

* 1,5 кг јаболка
* 3 лажици шеќер
* 2 лажици гриз
* 1 лажичка цимет
* 1 ванилин шеќер

Подготовка:

Со лажица убаво измешајте ги путерот, шеќерот и јајцето, па додадете малку од брашното и прашокот за печиво. Измешајте и додајте го млекото, а потоа продолжете да го додавате брашното додека мешате додека не добиете мазно, нелепливо тесто. Поделете го на два дела и оставете го да одмори.

За пандишпанот излупете ги и изрендајте ги јаболката и динстајте ги со шеќер, ванилин шеќер и цимет. Кога ќе испуштат сок, додадете гриз и измешајте и оставете да се излади.

Развлечете две кори (не грижете се ако испукаат) и првата ставете ја на дното на сад за печење со димензии околу 20×30 сантиметри. Покријте со бисквит, па со друга кора. Се пече на 175 степени околу 45 минути.

Кога малку ќе се излади, по желба можете да посипете со шеќер во прав.

На здравје!

Колач со пудинг и јаболка: Можете да го направите во секое време од годината

Поврзани вести

За ДОБРО УТРО: Брза пита со сирење

Urednik

Колач со пудинг и јаболка: Можете да го направите во секое време од годината

Urednik

Оригинален италијански рецепт за тирамису: Лесно подгответе го овој „крал на десертите“

Urednik