Кога сакате брз, здрав и вкусен оброк – месото во вок тава е вистинскиот избор. Шарената комбинација од пиперки, моркови и кромид е богата со растителни влакна и витамини кои го зајакнуваат имунитетот. Пилешкото обезбедува висококвалитетни протеини, додека соја сосот и мешавината од зачини му даваат на јадењето длабочина и ориентален вкус.
Сè се подготвува во една тава, за само 20 минути – идеално кога сакате нешто хранливо и немате многу време.
Состојки:
* 400 г пилешки стек
* 200 г ориз
* свежа црвена пиперка
* свежа зелена пиперка
* морков
* црвен кромид
* 1 лажичка сол
* ½ лажичка пипер
* 1 лажичка мешавина од зачини
* 2 лажици масло
* 2 лажици соја сос
* 2 лажици путер
Подготовка:
Сварете го оризот во солена вода. Исечете го месото на ленти, потоа пржете го во масло. Зачинете со сол и бибер, додадете мешавина од зачини и пржете во вок додека не добие златна боја. Извадете го.
Во истата тава, додадете масло, додадете црвен кромид, морков, пиперка и тиквички.
На крај, вратете го прженото месо во тавата, додадете повеќе соја сос, измешајте и сервирајте на кревет од ориз. По желба, наросете со сечкан млад кромид или свеж власец.
На здравје!