СТАНДАРД life
Храна

Започна сезоната на храната која се нарекува лек за „сто болести“

Киселата зелка е традиционална зимска храна. Се јаде на сто начини и е природен пробиотик. Големата предност на киселата зелка е што помага во варењето на мрсната храна и го забрзува метаболизмот, со што се подобрува излачувањето на штетните материи од организмот и се чисти и обновува црниот дроб. Зелката исто така го промовира зараснувањето на раните, а ефикасна е и при ревматизам и воспаление на вените.

Киселата зелка е извор на ниацин (витамин Б3), кој е неопходен за клеточната енергија, метаболизмот и метаболизмот во мозокот. Меѓу придобивките од киселата зелка, се наведува дека го прави телото поотпорно на стрес, помага во формирањето на црвените крвни зрнца, ја стимулира работата на клетките и делува подмладителен, а важна е за одржување на јачината на коските и придонесува за обновување на истрошеното сврзно ткиво.

Оваа храна содржи голема количина на витамин Ц, поради што е идеална во борбата против вирусите и инфекциите карактеристични за овој период од годината. Со оглед на сето горенаведено, не е чудно што киселата зелка се нарекува лек за стотина болести.

Поврзани вести

Крем супа со пченка

Urednik

Рецепт за прекрасни рум колачиња

Urednik

Осо буко со зеленчук! Италијански специјалитет за цело семејство

Urednik