Стандард
КОМПАНИИ

На овие седум македонски компании добивката им се мери во милијарди

Седум компании од нашата земја во текот на минатата година успеале да остварат добивка изразена со 10 цифри.

Предводник на оваа листа е Стопанска банка АД Скопје со добивка од 2.371.129.000 денари. Потоа следуваат: НЛБ Банка (1.849.918.000 денари), Комерцијална банка (1.826.825.000 денари), Македонски Телеком (1.505.395.000 денари), Цементарница Усје (1.273.373.148 денари), Мермерен Комбинат Прилеп (1.237.782.000 денари) и Алкалоид (1.015.318.000 денари).

Според податоците на Македонска берза, во текот на минатата година, од 97 котирани компании, 74 оствариле позитивен финансиски резултат во вкупна вредност од 14.666.454.267 денари. Останатите 23 компании, 2019-та година ја завршија со вкупна загуба од 980.207.984 денари.

За споредба, една година претходно, 99 компании што котираат на Македонска берза, 76 компании прокнижија вкупна добивка од 14.701.143.430 денари, додека 23 компании работеа со загуба од 1.137.334.428 денари.

Поврзани вести

Хакиран производителот на видео игри Electronic Arts, украден изворниот код за FIFA 21

Stefanija Kuzmanovska

За него нема пензија: Неуморниот Бафет верува во овие 3 начини за напредување во кариерата

Влатко Зорба

Петров: Компаниите да ја искористат мерката за поддршка од 14.500 денари по вработен

msp-admin