СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

СБ: Три фактори клучни за заздравување на економијата

Закрепнувањето на економската активност се очекува во 2021 година, во опсег од 1,1 до 3,3%. Оваа прогноза е сè уште многу неизвесна, со ризик од полош исход.

Брзината на закрепнување зависи од времетраењето на пандемијата на коронавирусот, достапноста и дистрибуцијата на вакцината и степенот на подобрување на глобалната трговија и инвестиции. Растот во регионот може да биде послаб отколку што се очекуваше во случај на влошување на пандемијата.

“Во вакви предизвикувачки времиња, земјите од Европа и Централна Азија мораат да планираат за посткризниот период и да се подготват за силно постпандемиско закрепнување. Ова значи зајакнување на управувањето, подобрување на климата за инвестиции, како и зајакнување на иновациите и дигиталниот развој. Значајни и одржливи инвестиции во квалитетно образование и здравствена заштита ќе бидат од критична важност“, вели Ана Бјерде, потпретседател на Светска банка за Европа и Централна Азија.

Се очекува падот на економската активност поради пандемијата да ја зголеми сиромаштијатa во сите земји од регионот.

Заклучокот на посебната анализа во извештајот е дека клучот за силно закрепнување во регионот лежи во подобрување на пристапот и квалитетно високо образование, како и намалување на факторите на ризик по здравјето кај возрасните, пишува N1.

Поврзани вести

Шпански инвеститори ги разгледуваат можностите за вложување во обновливи извори за енергија

msp-admin

Колку донирале најбогатите луѓе во светот за борба против KОВИД-19?

msp-admin

Дали го знаете правилото 10 – 20 – 30

msp-admin