СТАНДАРД life

Ги запознаваме ретките болести

БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Екстрофија на мочниот меур

Влатко Зорба
Екстрофијата на мочниот меур е тешка и ретка вродена малформација кај која мочниот меур не се наоѓа во стомакот, туку на предниот абдоминален ѕид. Аномалијата...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Чарг-Штраусов синдром

Влатко Зорба
Ова е многу ретка болест од која заболуваат околу 5-7 луѓе на еден милион луѓе во светот. Спаѓа во групата на васкулити и претставува заболување...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Помпеова болест

Влатко Зорба
Помпеовата болест е ретка, прогресивна и метаболна миопатија со глобална затапеност од 1 на 40.000 породувања. Спаѓа во групата на пореметувања околу складирањето на лизозомите...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ)

Влатко Зорба
Некротизирачката автоимуна миопатија (НАМ) е ретка форма на идиопатска воспалителна миопатија (болест на мускулите) која клинички се карактеризира со акутна или субакутна проксимална слабост на...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: АЛСП

Влатко Зорба
АЛСП претставува ретка невролошка состојба, автозомно доминантна болест која се карактеризира со зрела леукодистрофија (група на ретки, прогресивни, метаболички, генетски заболувања кои влијаат на мозокот,...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Шарко Мари Тут

Влатко Зорба
Хередитарни сензомоторни невропатии се нарушувања кои предизвикуваат оштетување на периферните нерви кои пренесуваат информации и сигнали од мозокот и ‘рбетниот мозок до и од остатокот...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Хистиоцитоза на Лангерхансови клетки

Влатко Зорба
Хистиоцитозата на Лангерхансови клетки е нарушување при кое во телото се акумулират повеќе клетки на имунолошкиот систем наречени клетки Лангерханс. Лангерхансовите клетки за првпат се...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Хипотириодизам конгенитал

Влатко Зорба
Вродениот хипотироидизам е состојба која се карактеризира со недостаток на тироидни хормони при раѓање. Најчесто е предизвиканa од нарушен развој на тироидната жлезда (дисгенеза) или...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Пјер-Робен синдром

Влатко Зорба
Пјер-Робен синдромот како ретка болест претставува вродена аномалија на лицето и дишните патишта која се јавува кај околу едно од 10.000 новороденчиња. Овој синдром е...
БИЗЛАЈФ

Ги запознаваме ретките болести: Нунан синдром

Влатко Зорба
Нунан синдромот е конгенитална малформација (вроден недостаток) и се карактеризира со бројни аномалии на лицето, вродени срцеви маани, слаб раст и деформитети на градниот кош...