СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Кибер-око кое функционира исто како човечкото око

Научниците долги години работат на креирање колку е можно подобро вештачко око, но тешко е да се направи нешто што ќе изгледа како вистински човечки орган.

Истражувачи од Универзитетот за наука и технологија во Хонгконг креираа нова верзија на кибер-око, чија функција и структура има многу сличности со човечкото око.

Вештачката мрежница е изработена од алуминиум оксид исполнет со густо испреплетени нано-жици. Тие се чувствителни на светлина и се направени од соединение наречено перовскит, што најчесто се користи во соларните ќелии.

Тие работат како нервни клетки во човечкото око, пренесувајќи електрични сигнали кога се активираат од светлина. Ова кибер-око има дијаметар од два сантиметра, а празнината во центарот е исполнета со спроводлива течност, пишува британското списание „Њу сајентист“.

Научниците веќе тестираа дали кибер-окото го препознава тоа што му се покажува. Тие го поврзаа окото со компјутер, што ги препознава буквите I, E и Y.

Научниците истакнаа дека, во теорија истото би се случило доколку го поврзат со човечкиот оптички нерв.

Можностите на кибер-окото се до одреден степен, слични на човечкото. Гледа речиси ист спектар на светлина, а времето на реакција е побрзо.
Сепак, иако работи исто како човечкото око, сигурно ќе биде потребен долго време пред вештачко око, како што е ова, да се искористи за да им се врати видот на луѓето.

Недостатоците кај кајбер-окото се тоа што има помал агол на гледање од десното око, а резолуцијата е многу пониска отколку, на пример, кај мобилните телефони.

Исто така, научниците веруваат дека еден ден би можеле да го снабдат кибер-окото со сончева светлина, па можеби нема да биде потребен посебен извор на енергија, барем додека не се стемни надвор.

И покрај се, ова би можело да сигнализира возбудлива пресвртница во технологијата, иако веќе ги поместува границите на можностите за вештачко око. Со доволно прецизност и правилен развој, ова може да доведе до импланти кои го обновуваат видот.

Поврзани вести

Black Shark 3 5G може да биде првиот телефон со 16 GB RAM меморија

msp-admin

Откриен нов Андроид малвер со бројни карактеристики за шпионирање

Влатко Зорба

Facebook ќе им плаќа на корисниците да снимаат аудио-записи

msp-admin