Јаткастите плодови се практичен, хранлив и разновиден избор за брза ужина или како здрав додаток на различни оброци.
Тие се богати со масти здрави за срцето, протеини од растително потекло, влакна, витамини и минерали, а бројни студии ја потврдуваат нивната улога во одржувањето на здравјето, од намалување на ризикот од срцеви заболувања до помагање во губењето на тежината.
Но, со толку многу избори, се поставува прашањето кој јаткаст плод е најдобар, пишува Health.com.
Што го прави еден јаткаст плод најдобар?
Сите јаткасти плодови нудат важни хранливи материи, па затоа не постои апсолутен „најдобар“ избор. Сепак, некои се издвојуваат по своите здравствени ефекти, леснотијата на употреба и нутритивниот состав. При изборот на најздравиот јаткаст плод, беа земени предвид фактори како што се густината на хранливите материи, потенцијалните здравствени придобивки поткрепени со научни истражувања, пропорцијата на протеини и влакна што го поттикнуваат чувството на ситост и присуството на заштитни растителни соединенија, објави Index.
Победникот е јасен: тоа се бадемите
Кога ги прашавме диететичарите за нивниот избор, еден одговор беше повторуван најчесто – бадеми. „Во однос на исхраната, флексибилноста и опциите, тоа би морало да бидат бадеми“, изјави за Health диететичарот Жанел Бобер. Мара Бароуз се согласи со неа: „Бадемите се мојот омилен јаткаст плод поради многуте здравствени придобивки што ги нудат.“
Зошто бадеми?
Нутриционистите ги ценат бадемите поради нивниот импресивен нутритивен профил, здравствени придобивки и разновидност.
„Бадемите се добар извор на растителни протеини, обезбедувајќи приближно 6 грама на порција од 28 грама, надминувајќи ја содржината на протеини кај многу други јаткасти плодови, вклучувајќи ги индиските ореви и оревите“, објасни Бароуз.
Тој, исто така, ги препорачува како одличен извор на влакна, што е клучно за здравјето на дигестивниот систем. Студиите покажуваат дека консумирањето бадеми може да го поттикне растот на корисни бактерии во цревата. Дополнително, бадемите се богати со незаситени масти здрави за срцето и витамин Е, и се добар извор на магнезиум, минерал потребен за здрав крвен притисок и регулирање на шеќерот во крвта.
Како да јадете бадеми?
Експертите предлагаат додавање бадеми во смути, овесни снегулки и салати. Тие исто така можат да се користат како замена за пињоли во домашно приготвено песто или да се измешаат во смутија за вкус на јаткасти плодови и кремаста текстура. Тие се исто така одлична опција за ужина кога се комбинираат со овошје и сирење или малку темно чоколадо.