Скоро никој не е имун на попладневна желба за храна. Дури и да не сме гладни, меѓу ручекот и вечерата често чувствуваме потреба да грицкаме. Закуски добиваат лош рап, но тие всушност можат да бидат здрави.
Кардиологот Сандхја К. Баларам открива за The Parade дека јаде една закуска што ја смета за здрава за срцето речиси секој ден – тоа се пуканки со воздух.
„Оваа закуска е здрава за срцето бидејќи е богата со влакна и нискокалорична“, вели д-р Баларам.
Исхраната богата со растителни влакна е поврзана со помал ризик од кардиоваскуларни болести. Влакната може да помогнат во намалувањето на нивото на ЛДЛ холестеролот, што помага да се намали ризикот од срцеви заболувања.
Една шолја пуканки испукани со воздух има 31 калорија. Нискокалоричните грицки се добри за здравјето на срцето, бидејќи прекумерниот внес на калории може да предизвика дебелина, што е фактор на ризик за срцеви заболувања.
Од друга страна, пуканки во микробранова печка се богати со натриум и заситени масти, кои се лоши за здравјето на срцето ако се консумираат прекумерно. Исто така, наместо да додавате сол во вашите пуканки, кои го зголемуваат натриумот, размислете за додавање на зачини и билки поврзани со придобивки за здравјето на срцето, како што се куркума, лук, анасон или копар.