СТАНДАРД life
Здравје

Симптом кој може да биде знак за недостаток на протеини – се појавува на кожата

Нутриционистите објаснуваат како доволниот внес на протеини е исклучително важен за целокупното здравје на нашето тело. Исто така, ако го немаме доволно, тоа може да доведе до одредени здравствени проблеми, од кои многу не се воопшто безопасни, но може да доведат до сериозни компликации.

Токму затоа е важно навреме да препознаеме дека има недостаток на протеини во нашето тело за да ги спречиме несаканите последици, пренесува The Sun. Но, како да препознаеме дека консумираме недоволно количество протеини?

Еден од првите симптоми што укажува на тоа е видлив на кожата на скалпот, а тоа е ненадејно или зголемено опаѓање на косата. Како што објаснуваат експертите, необјаснето опаѓање на косата е еден од најчестите предупредувачки знаци.

Ако некое лице забележи дека косата му се проретчува, можно е на тој начин телото да му каже дека му недостасуваат протеини. Колагенот е најзастапениот протеин во телото кој им е потребен на нашата коса, кожа, нокти, зглобови и коски. Како што старееме, полека го губиме, што е нормално. Но, ако некое лице забележи драстично опаѓање на косата, причината за тоа обично не е стареењето, туку недостатокот на протеини во исхраната.

Поврзани вести

3 пијалаци за заштита од УВ зраците во текот на летото

Radmila Tasevska

За сите, кој пијат млеко треба да знаат што добиваат!

Radmila Tasevska

Сакате црвено месо? Еве што се случува со вашето тело ако го јадете често?

Urednik