СТАНДАРД life
Здравје

Овие пет намирници никогаш не смеете да ги подгревате

Многу пати се случува после ручекот или вечерата да ви остане храна, па следниот ден повторно да ја подгреете за да ја потрошите. Сепак, д-р Стејси Дуванж од Институтот за природни ресурси на Универзитетот во Гринич во Лондон, предупредува дека има намирници на кои треба да се внимава кога повторно ќе ги загреете ден или два откако ќе бидат подготвени.

Еве на која храна треба да внимавате, за да го зачувате вашето здравје и хранливата вредност на храната:

Ориз

Пред да се свари, оризот содржи бактерија наречена Bacillius cereus. Готвењето ја убива оваа бактерија, но остатоците може да содржат спори кои можат да предизвикаат гастроинтестинални заболувања, вклучувајќи повраќање и дијареја. Оризот треба брзо да се стави во фрижидер по готвењето и да не се чува повеќе од 24 часа.

Јајца

Јајцата се богати со протеини и не треба повторно да се загреваат. Оксидацијата на протеините може да ги оштети клетките и не е здрава опција. Јајцата консумирајте ги ладни во рок од 24 часа по готвењето.

Печурки

Со загревање на печурките, можете да ги уништите нивните протеини и хранливи материи, што може да предизвика губење на вкусот и горчина. Ако печурките се оставени предолго на собна температура, може да предизвикаат проблеми со желудникот и варењето.

Спанаќ

Спанаќот и зелката се богати со нитрати, кои се корисни за здравјето, но загревањето може да ги претвори нитратите во нитрити, а потоа во нитрозамини, кои можат да бидат штетни. Се препорачува да се избегнува повторно загревање на спанаќот.

Морска храна

Морската храна може повторно да се загрее, но внимавајте при подготовката и чувањето по готвењето за да спречите расипување.

Поврзани вести

Чајот од смокви го зајакнува имунитетот, полн е со хранливи материи и витамини

Urednik

3 златни правила за живеење со висок крвен притисок кои вреди да се применат

Urednik

Три знаци во устата кои можат да сигнализираат за недостаток на витамин Б12

Urednik