Човечкиот мозок е најважниот орган во телото. Затоа е важно да се грижите за неговото здравје. Решавањето загатки, когнитивни игри, хоби, читање книги, сето тоа го задржува мозокот активен.
Но, не треба да заборавиме на навиките во исхраната и на секојдневните навики кои исто така влијаат на нашите когнитивни функции.
Според научниците, до 2030 година, деменцијата ќе влијае на повеќе од 65 милиони луѓе ширум светот. За среќа, можеме да го намалиме ризикот од болеста, минимизирајќи ја потрошувачката на одредени видови храна, да видиме кои од нив.
Шеќерни пијалаци
Повеќето луѓе не можат без автомобил, сода, густи сокови, газирани безалкохолни пијалаци. Високото внесување на шеќерни пијалаци не само што ја зголемува половината, го зголемува ризикот од тип 2 дијабетес и кардиоваскуларни болести, но исто така има негативно влијание врз мозокот.
Прекумерниот прием го зголемува ризикот за развој на дијабетес тип 2, за кој се утврдува дека го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест. Покрај тоа, повисоките нивоа на шеќер во крвта може да го зголемат ризикот од деменција, дури и кај луѓе кои не страдаат од дијабетес.
Главна компонента на многу шеќерните пијалаци е високофруктозниот сируп од пченка (HFCS), кој се состои од 55% фруктоза и 45% гликоза.
Високото внесување на фруктоза може да доведе до метаболичен синдром кој на долг рок носи ризик од деменција.
Рафинирани јаглени хидрати
Рафинираните јаглени хидрати вклучуваат шеќери и високо преработени зрна, како што се бело брашно.
Овие типови јаглени хидрати обично имаат висок гликемичен индекс. Ова значи дека вашето тело брзо ги апсорбира, што резултира со скок во шеќерот во крвта и нивото на инсулин.
Истражувањата покажаа дека само еден оброк со високо гликемично оптоварување може да предизвика оштетување на меморијата и кај децата и кај возрасните.
Затоа, избегнувајте консумирање на бисквити, колачи и слично.
Висока транс-масна храна
Дали ви се допаѓаат хамбургери, чипс, помфрит? Сите тие содржат трансмасти (вид на незаситени масти) што може да има штетен ефект врз здравјето на мозокот.
Транс мастите кои природно се јавуваат кај производи од животинско потекло, како што се месото и млечните производи, не се толку опасни кога се консумираат на избалансиран начин. Но, индустриски произведените трансмасти, исто така познати какохидрогенирани растителни масла, веќе претставуваат сериозни здравствени ризици.
Студиите откриле дека луѓето кои консумираат поголеми количества трансмасти имаат тенденција да имаат зголемен ризик од Алцхајмерова болест, помалку меморија, помалку обем на мозокот и пониски когнитивни способности.
Затоа, бидете внимателни со потрошувачката на маргарин, слатки, преработена и спакувана храна.
Високо преработена храна
Високо преработената храна е полна со шеќер, додадени масти и сол. Таа вклучува чипсови, слатки, инстант шпагети и супи, микробранови пуканки, сосови, колбаси и многу повеќе.
Овие прехранбени производи се обично со високо ниво на калории и ниско ниво на други хранливи материи. Според студиите, висцералната маст и метаболниот синдром може да предизвикаат осиромашување на мозочното ткиво, како и да го зголемат ризикот од дегенеративни заболувања.
Аспартам
Аспартамот е вештачки засладувач додаден во многу производи без шеќер. Многу луѓе кои сеобидуваат да ја изгубат телесната тежина или да избегнат да јадат шеќер прибегнуваат кон аспартам.
Засладувачот се состои од фенилаланин, метанол и аспарагинска киселина. Некои научници веруваат дека аспартамот може да ја зголеми ранливоста на мозокот до оксидативен стрес.