СТАНДАРД life
Здравје

Што е осаменост и како да се справите со неа?

Додека некои едвај ги чекаат празниците и уживаат во нив без двоумење, за други тоа е период на борба со тешки и болни чувства за кои другите често не покажуваат разбирање. Исто така, само затоа што вашиот живот изгледа толку совршено однадвор и ја организирате најдобрата новогодишна забава, не значи дека не се чувствувате осамено за време на празниците.

Што всушност е осаменост?

Осаменоста во психологијата се опишува како психолошка состојба која може да настане во физичката осаменост или во општеството, а која се гради врз основа на чувства поврзани со недоразбирање, недостаток на приврзаност кон другите луѓе, тага, несигурност, чувство на празнина…

Психолозите дури и многу јасно укажуваат на симптомите на осаменост за да можеме да провериме колку ова чувство е изразено во нас:

Изолација: поединецот се чувствува изолиран од светот иако во реалноста е опкружен со луѓе.

Тага: личноста е депресивна, тажна и, доколку ситуацијата продолжи, може да прерасне во депресија.

Недостаток на енергија: Исцрпеноста е исто така чест симптом на депресија и е карактеристика што може сериозно да влијае на перформансите на една личност во личниот и професионалниот живот.

Немир: горенаведените симптоми го доведуваат поединецот до немир и незадоволство од дразбите што ги доживува.

Зошто се чувствуваме се повеќе и повеќе осамено?

Факт е дека во денешното општество чувството на осаменост е се позастапено кај поединци, па и кај најмладите. Според истражување на Харвард, повеќе од четвртина од младите се изложени на ризикот осаменоста да им предизвика посериозни здравствени проблеми.

Според психолозите и социолозите, постојат неколку причини за ова, но во основа сите тие се сведуваат на постмодерната култура и начин на живот. Студиите докажаа дека модерните технологии, пред се нагласената употреба на паметните телефони, го поттикнуваат ова чувство на осаменост. За овој растечки феномен дополнително придонесе глобалната осаменост и изолација што ја чувствувавме за време на изолацијата поради пандемијата на коронавирус. Тие претходно кревки врски меѓу луѓето беа исто така прекинати.

Потребата да се најде одговор на прашањето за осаменоста станува се посилна во свет кој, иако дигитално поврзан, доживува опиплив парадокс на меѓучовечко дистанцирање.

Зошто осаменоста е уште посилна за време на празниците?

Празниците генерално се сметаат за периоди на радост и љубов, но за многумина е време на осаменост. Некои луѓе живеат далеку од своите семејства и не можат да ги видат своите сакани во овој период од годината; други поминуваат низ животни проблеми кои уште повеќе доаѓаат до израз во празничната атмосфера, други чувствуваат вознемиреност за годината што доаѓа…

Кога сте осамени, сликите на луѓе кои се забавуваат и уживаат во меѓусебното друштво (а ние сме опкружени со нив) само ја поттикнуваат вашата тага и чувствата на отфрлање. Осаменоста за време на празниците може да се појави дури и ако сте во соба полна со луѓе. За оние кои се чувствуваат осамено, празниците можат да бидат време на дополнителен стрес.

Како да ја победите осаменоста за време на празниците?

Ова се дел од упатствата и корисни совети кои ги предлагаат психолозите кога станува збор за чувството на осаменост за време на празниците:

* Пред сè, важно е да идентификувате одредена емоција, да ја препознаете за да можете да дејствувате по неа и да ја претворите во нешто позитивно.

* Второ, треба да размислите за осаменоста: вашите емоции ви испраќаат порака. Дали имало некој значаен настан што ги поттикнал вашите нови чувства или е нешто што ве мачи веќе некое време?

* Воспоставете нов ментален пристап за да се соочите со проблемот, да ги надминете вашите стравови, да донесувате нови одлуки и да правите промени, со проактивен став со минимум иницијатива за да излезете од шемата. Лесно е да се каже, но тешко е да се направи бидејќи создава маѓепсан круг: депресивна, уморна и изолирана личност не може да го има овој став ако не успее да го прекине тој круг.

* Треба да најдете цел во животот што му дава смисла на вашето секојдневие.

* Научете да уживате, уживајте во сопственото друштво.

* Зголемете ја вашата самодоверба. Избегнувајте да си испраќате негативни пораки. Сфатете ја оваа „слаба“ фаза како фаза што може да ве направи посилни.

* Потпрете се на најблиските луѓе и стимулирајте ја вашата општествена активност да најдете луѓе со слични интереси, не очекувајте други да дојдат кај вас. Обучете ги вашите социјални вештини.

* Во случај да сте изгубиле некој близок, мора да ја прифатите таа реалност без разлика колку е тешка. Обидете се да го промените значењето на осаменоста. Тоа може да биде можност повторно да се откриете како личност и да се отворите за нови можности и соништа.

* Вежбањето е секогаш добро за вашето емоционално здравје. Исто така, јадете здрава храна, спијте редовно итн.

* Следете ја рутината на распоредот во секојдневниот живот и обидете се да се придржувате до неа.

За да ги постигнете овие цели, препорачливо е да побарате помош од професионалец за ментално здравје.

Четири хороскопски знаци кои не ги сакаат празниците

Поврзани вести

Ова се петте најздрави видови леб! Избегнувајте ги другите

Urednik

Колку леб можете да јадете на ден без да се здебелите?

Urednik

„Некорисен“ орган кој лекарите често го отстрануваат може да се бори против ракот

Urednik