Пастрмката подготвена на овој начин е неверојатно вкусна …
Состојки:
3-4 пастрмки
250 мл бело вино
путер
2-3 ловорови листови
лимон
брашно
масло
сол
Подготовка:
– Пастрмките исчистете ги, измијте ги и посолете ги убаво од сите страни.
– Наредете ги во огноотпорна тава за печење премачкана претходно со путер и прелијте ги со бело вино.
– На страна промешајте 2 лажици брашно и 50 мл масло. Додадете ги листовите ловор. Со оваа смеса прелијте ги рибите.
– Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.
– Испечените пастрмки прелијте ги со сок од лимон.
Совет: Можете секоја риба да ја завиткате во алуминиумска фолија. Местото тогаш ќе биде уште помеко.