СТАНДАРД life
Храна

ИДЕЈА ЗА ОДЛИЧЕН РУЧЕК: Пастрмка во бело вино

Пастрмката подготвена на овој начин е неверојатно вкусна …

Состојки:

3-4 пастрмки

250 мл бело вино

путер

2-3 ловорови листови

лимон

брашно

масло

сол

Подготовка:

– Пастрмките исчистете ги, измијте ги и посолете ги убаво од сите страни.

– Наредете ги во огноотпорна тава за печење премачкана претходно со путер и прелијте ги со бело вино.

– На страна промешајте 2 лажици брашно и 50 мл масло. Додадете ги листовите ловор. Со оваа смеса прелијте ги рибите.

– Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

– Испечените пастрмки прелијте ги со сок од лимон.

Совет: Можете секоја риба да ја завиткате во алуминиумска фолија. Местото тогаш ќе биде уште помеко.

Поврзани вести

Рецепт за посна сарма со ореви

Urednik

Сочен колач со прелив од портокал

Radmila Tasevska

Плескавици од зеленчук и печурки повкусни од месо

Urednik