СТАНДАРД life
Храна

ИДЕЈА ЗА ОДЛИЧЕН РУЧЕК: Пастрмка во бело вино

Пастрмката подготвена на овој начин е неверојатно вкусна …

Состојки:

3-4 пастрмки

250 мл бело вино

путер

2-3 ловорови листови

лимон

брашно

масло

сол

Подготовка:

– Пастрмките исчистете ги, измијте ги и посолете ги убаво од сите страни.

– Наредете ги во огноотпорна тава за печење премачкана претходно со путер и прелијте ги со бело вино.

– На страна промешајте 2 лажици брашно и 50 мл масло. Додадете ги листовите ловор. Со оваа смеса прелијте ги рибите.

– Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

– Испечените пастрмки прелијте ги со сок од лимон.

Совет: Можете секоја риба да ја завиткате во алуминиумска фолија. Местото тогаш ќе биде уште помеко.

Поврзани вести

Најевтиниот колач достоен и за најсвечените трпези

Radmila Tasevska

Направете сами сос од песто: Полесно е отколку што мислите

Urednik

Посна паштета од ослич и сардина

Urednik