СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за кремасти њоки со болоњезе и кашкавал

Њоки, болоњезе, бешамел и кашкавал – тоа е комбинација која сигурно ќе ги воодушеви сите. Иако состојките се речиси исти како и за вашите омилени лазањи, овој оброк е готово за скоро половина побрзо, а подготовката е толку едноставна.

Њоките со болоњезе се совршен избор за рециклирање на популарниот сос, но поради ова јадење дефинитивно вреди да се направи свежо болоњезе и да се продолжи со подготовката според рецептот.

Состојки:

* 400 гр њоки
* 300 гр мелено месо по избор
* 1 главица кромид
* 2 чешниња лук
* 1 морков
* 250 мл пасирани домати

За домашниот болоњезе сос:

* Лажица брашно
* Две лажички мелен пипер
* Сол, бибер, оригано, босилек, ловоров лист
* 200 мл вода

За бешамелот:

* 70 гр путер
* 2 лажици брашно
* 600 мл млеко
* Сол, бибер, морско оревче
* 150 гр пармезан сирење

Подготовка:

На малку масло пропржете ги кромидот и лукот, додадете го месото и зачинете по желба. Додадете ситно сечкани моркови и покријте со малку вода или супа. По половина час додадете ја смесата од брашното, мелениот пипер, зачините и водата. Гответе на тивок оган 20 минути. Додадете го пасираниот домат и варете уште 15 минути.

Сварете ги њоките, измешајте ги со болоњезето и префрлете ги во садоза во рерна.

Подгответе го бешамелот. Додадете брашно на малку путер и пропржете го кратко додека не замириса. Се трга од оган и се додава млекото со постојано мешање за да се избегнат грутки. Се враќа на тивок оган, се додаваат зачините и кашкавалот и се меша додека не се згусне.

Прелијте ги њоките со бешамел сосот и печете 30 минути во рерна загреана на 200 степени.

На здравје!

Поврзани вести

Рецепт за најмеките шницли „alla pizzaiola“

Urednik

Салата со рукола, круши и сино сирење

Radmila Tasevska

Путерот од кикирики е полн со протеини, но треба да се јаде умерено – Еве зошто!

Radmila Tasevska