СТАНДАРД life
Храна

АЈВАР ОД СЕЧЕНИ ПИПЕРКИ: Полесно се прави, а вкусот е побогат и пополн

Секој ајвар е добар, а овој феноменален. Парчињата пиперка што ќе ги почувствувате во уста ќе ве натераат да јадете се повеќе… Ајварот од сечкани пиперки се подготвува двојно побрзо и едноставно:

Состојки:

* 15 кг домашна месна пиперка
* 2 кг домати
* 1,5 dl масло
* 1 дл оцет
* 2 главици лук
* 2-3 китки магдонос
* Сол
* малку шеќер

Подготовка:

Испечете ги пиперките претходниот ден и оставете ги да се изладат и исцедат. Следниот ден излупете ги, со раце искинете ги на ленти пошироки или потесни по желба.

Во поголемо тенџере се ставаат пиперките и излупените и сечкани домати и се варат на силен оган додека смесата не стане густа како џем.

Потоа се додаваат оцетот, маслото, солта, шеќерот, сечканиот лук и магдоносот.

Мешајте половина час и готовиот ајвар истурете го во стерилизирани тегли, ставете ги капаците и покријте ги со ќебе за целосно да се изладат.

После тоа, ставете ги во оставата или подрумот.

На здравје!

Поврзани вести

Најдобрите солени стапчиња!

Urednik

Крем супа со пченка

Urednik

Кои 6 грешки ги правите додека подготвувате ајвар?

Radmila Tasevska