СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за кремасти њоки со болоњезе и кашкавал

Њоки, болоњезе, бешамел и кашкавал – тоа е комбинација која сигурно ќе ги воодушеви сите. Иако состојките се речиси исти како и за вашите омилени лазањи, овој оброк е готово за скоро половина побрзо, а подготовката е толку едноставна.

Њоките со болоњезе се совршен избор за рециклирање на популарниот сос, но поради ова јадење дефинитивно вреди да се направи свежо болоњезе и да се продолжи со подготовката според рецептот.

Состојки:

* 400 гр њоки
* 300 гр мелено месо по избор
* 1 главица кромид
* 2 чешниња лук
* 1 морков
* 250 мл пасирани домати

За домашниот болоњезе сос:

* Лажица брашно
* Две лажички мелен пипер
* Сол, бибер, оригано, босилек, ловоров лист
* 200 мл вода

За бешамелот:

* 70 гр путер
* 2 лажици брашно
* 600 мл млеко
* Сол, бибер, морско оревче
* 150 гр пармезан сирење

Подготовка:

На малку масло пропржете ги кромидот и лукот, додадете го месото и зачинете по желба. Додадете ситно сечкани моркови и покријте со малку вода или супа. По половина час додадете ја смесата од брашното, мелениот пипер, зачините и водата. Гответе на тивок оган 20 минути. Додадете го пасираниот домат и варете уште 15 минути.

Сварете ги њоките, измешајте ги со болоњезето и префрлете ги во садоза во рерна.

Подгответе го бешамелот. Додадете брашно на малку путер и пропржете го кратко додека не замириса. Се трга од оган и се додава млекото со постојано мешање за да се избегнат грутки. Се враќа на тивок оган, се додаваат зачините и кашкавалот и се меша додека не се згусне.

Прелијте ги њоките со бешамел сосот и печете 30 минути во рерна загреана на 200 степени.

На здравје!

Поврзани вести

Пилешки бургер од тофу сирење со домашна земичка

Urednik

Здрава чорба која го зајакнува имунитетот! Идеална во борбата против настинки

Urednik

Сос од печурки – совршен додаток на многу јадења

Urednik