СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за најпопуларната роденденска торта во Југославија, која денес е заборавена

Ги красеше сите роденденски прослави, децата ја обожаваа, а најголемата предност и е што не треба да се пече и е готова за само 45 минути.

„Песок“ тортата е една од најпознатите која се прави без печење, а оваа кремаста комбинација со бисквити, кокос и јаткасти плодови беше една од омилените задоволства во поранешна Југославија и особено ја сакаа децата.

Состојки:

• 1 литар млеко
• 130 гр шеќер
• 4 пудинзи од ванила
• 200гр путер на собна температура
• 120 гр шеќер во прав
• 150 гр мелен бисквит
• 120 гр кокос
• 170 гр мелени ореви

За глазурата:

• 50 гр млечна чоколада
• 50 гр темно чоколадо
• 100 мл слатка павлака

Подготовка:

Во 250 мл млеко измешајте ги пудинзите, а остатокот од млекото сварете го со шеќерот. Кога млекото ќе зоврие додадете ја смесата за пудинг, промешајте и варете уште еднаш да зоврие. Покријте ја смесата со проѕирна фолија и оставете ја целосно да се излади.

Се матат путерот и шеќерот во прав да станат пена и се додаваат во изладената смеса за пудинг. Се добро измешајте и кремот поделете го на три дела. Во едниот крем додадете мелени бисквити, во вториот кокос, а во третиот ореви.

Во калапот распоредете ги кремовите – прво оној со бисквитите, па со кокосот и на крај кремот од ореви. Ставете во фрижидер најмалку два часа.

Направете ја глазурата така што ќе ги измешате чоколадото и кремот на средна температура додека не се растопат.

На крајот нежно прелијте преку кремот и вратете го колачот да се излади додека не се стегне глазурата.

На здравје!

Поврзани вести

Рецепт за домашен колач од корнфлекс со чоколадо

Urednik

Нутриционист Емилија: Колку е вредна коледарската торбичка за нашето здравје?

Radmila Tasevska

ЛЕБ ПО РЕЦЕПТ НА СТАР ПЕКАР: Полнет со лук, блитва, моцарела и зачини

Urednik