СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за леб кој не се меси

Леб кој ќе го сакате:

Состојки:

* 420 гр пченично брашно
* 400 мл млака вода
* 2 лажички морска сол
* 2 лажички инстант квасец во прав

Подготовка:

Измешајте ги сувите состојки во голем сад: брашно, морска сол и инстант квасец.

Истурете ја топлата вода во брашното и измешајте ги состојките додека не се соединат. Тестото ќе биде влажно.

Покријте го тестото со памучна крпа и оставете го да нарасне околу два часа.

Кога ќе истече ова време, загрејте ја рерната на 220 степени и со покриената тава од леано железо поставете внатре.

Набрашнете големо парче хартија за печење и префрлете го тестото врз него. Обликувајте топка. Горниот дел од тестото исечете го со нож на неколку места.

Тестото со хартијата се става во загреаната тава и се става во рерна поклопено 35 минути.

Отворете го капакот и печете го лебот уште 10 минути додека кората не добие убава златно-кафеава боја.

Оставете го лебот целосно да се излади, односно најмалку 30 минути пред да го исечете.

На здравје!

Поврзани вести

Идеја за вкусен ручек: Пиперки полнети со печурки

Radmila Tasevska

Солени вафли со спанаќ, шунка и кашкавал: Совршен појадок за напорни утра

Urednik

Салата со рукола, круши и сино сирење

Radmila Tasevska