СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за леб кој не се меси

Леб кој ќе го сакате:

Состојки:

* 420 гр пченично брашно
* 400 мл млака вода
* 2 лажички морска сол
* 2 лажички инстант квасец во прав

Подготовка:

Измешајте ги сувите состојки во голем сад: брашно, морска сол и инстант квасец.

Истурете ја топлата вода во брашното и измешајте ги состојките додека не се соединат. Тестото ќе биде влажно.

Покријте го тестото со памучна крпа и оставете го да нарасне околу два часа.

Кога ќе истече ова време, загрејте ја рерната на 220 степени и со покриената тава од леано железо поставете внатре.

Набрашнете големо парче хартија за печење и префрлете го тестото врз него. Обликувајте топка. Горниот дел од тестото исечете го со нож на неколку места.

Тестото со хартијата се става во загреаната тава и се става во рерна поклопено 35 минути.

Отворете го капакот и печете го лебот уште 10 минути додека кората не добие убава златно-кафеава боја.

Оставете го лебот целосно да се излади, односно најмалку 30 минути пред да го исечете.

На здравје!

Поврзани вести

Домашни варени ѓевречиња

Radmila Tasevska

Рецепт за најпопуларната роденденска торта во Југославија, која денес е заборавена

Urednik

Вегански рецепт: Tорта со малини и лимета

Urednik