СТАНДАРД life
Храна

Рецепт: Телешка чорба

Телешкото месо и варен зеленчук ја прават оваа супа лесно сварлива, што е добро за дигестивниот систем.

Состојки:

– 500 грама телешко исечкано на коцки
– 1 главица кромид ситно сечкана
– 2 моркови исечкани на прстени
– 2 компири исечкани на прстени
– 2 ливчиња целер исечкани на прстени
– 2 чешниња лук, ситно сецкани
– 2 лажици путер или масло
– 2 литри говедска супа (можете да користите коцка за супа и вода)
– сол и бибер по вкус
– 2 парчиња лимон (по избор)
– свеж магдонос за декорација

Подготовка:

Во големо тенџере загрејте го путерот или маслото на средна топлина. Додадете го кромидот и лукот и пржете додека не станат стаклени.

Додадете сечкани моркови, компири и целер. Продолжете да готвите и мешајте неколку минути.

Истурете ја телешката супа во тенџерето и доведете до вриење, а потоа намалете ја топлината на минимум, покријте го садот и варете го зеленчукот додека не омекне, обично околу 20-25 минути.

Во тенџерето додадете го исечканото телешко месо и варете уште 15-20 минути или додека месото не омекне.

Ставете сол и бибер во супата по вкус. По желба можете да додадете и парчиња лимон за да и дадете посебен вкус на супата.

Послужете топло, посипете со сечкан свеж магдонос за декорација.

На здравје!

Рецепт за пилешка чорба

Поврзани вести

Брз тарт од чоколадо и бадем

Urednik

Лутеница која потсетува на детството – пробајте го рецептот!

Urednik

ПЕЧЕН ЗЕЛЕНЧУК СО ЈАЈЦА И СИРЕЊЕ: Одличен предлог за лесен летен оброк

Urednik