СТАНДАРД life
Храна

Вегански рецепт: Tорта со малини и лимета

Вегански, посно, без лактоза, без шеќер, без глутен.

Тесто:

* 130 гр урми;
* 150 гр бадеми;
* 1 супаена лажица вода;
* 2 супени лажици сируп од урми или јаворов сируп (по избор);
* 2 супени лажици какао.

Во процесор за храна изматете ги урмите и бадемите, додајте вода и сируп и пулсирајте додека не се исецкаат, додадете какао и пулсирајте уште малку за да се изедначи бојата.

Се печат во калап со дијаметар од 20 см, се става во замрзнувач 10 мин.

Фил:

* 300 гр индиски ореви (натопени и оставени во вода преку ноќ);
* 140 мл јаворов сируп:
* 1 конзерва (400 ml) полномасно кокосово млеко (само кремастиот дел);
* 5 супени лажици кокосово масло;

За бојата (зелен и розов дел):

* сок од малини (изгмечете грст свежи малини и процедете го сокот низ сито);
* 1/2 авокадо и 1 кафена лажица мача прав (може и без мача).

Подготовка:

Измешајте ги првите 4 состојки во крем. Одвојте една третина од филот. Оваа третина поделете ја на два дела – во првиот ставете кора од една лимета, половина авокадо и 1 шолја кафена лажичка мача во прав (тоа ќе биде зелениот дел), а во вториот дел исцеден сок од малина (розовиот дел). Остатокот ќе остане бел (бел дел).

Поединечно измешајте ги деловите. Истурете го зелениот дел и повторно ставете го во замрзнувач 30 минути, кога ќе се стврдне, истурете го белиот дел и ставете го во замрзнувач 30 минути, на крајот истурете го розовиот дел и вратете го во замрзнувач.

Кога ќе се стегне украсете по желба.

На здравје!

Поврзани вести

Тестенини со фил од кељ: Вистинско „удобно“ јадење за овие студени денови

Urednik

Пуслици полнети со чоколадо: Божиќен рецепт што секој може да го направи

Urednik

Рецепт за сладолед изненадување со џин и чоколаден ликер

Urednik