Солените мафини со ајвар го комбинираат богатиот и карактеристичен вкус на ајварот со мекоста на бисквитите.
Оваа комбинација на слатки пиперки, чаден модар патлиџан и зачини ги прави неодоливи и уникатни кога се во прашање вкусовите.
Но, вкусот на овие мафини не е нивната главна предност: рецептот за овие мафини е релативно едноставен и брз за подготовка.
Ова значи дека можете брзо да направите вкусна закуска или прилог за оброк.
Состојки:
* 3 јајца
* 1/2 лажичка сол
* 1 чаша јогурт (180 ml)
* 100 мл масло
* 200 грама брашно
* прашок за пециво
* 2 полни лажици домашен ајвар
* 2 прстофат магдонос или власец
* 50 гр трапист/некое друго сирење кое се топи
Подготовка:
Изматете ги јајцата и зачините додека не станат пенливи. Додадете ги сите течни состојки и убаво измешајте.
Додадете неколку лажици брашно, измешајте, а потоа изматете со миксер. Додека се меша, внимателно се додава една лажица брашно додека не се потроши целата количина, а смесата треба да биде мазна и без грутки.
Измешајте две лажици ајвар
Додадете ситно сечкани коцки Трапист.
Во калапот за мафини ставете хартиени корпи и истурете ја смесата. Се пече во рерна загреана на 180 степени 15 минути
Проверете со чепкалка дали се печени мафините (кога се печени чепкалката не остава трага)
На здравје!