Вишокот сол во исхраната навистина не е добар – влијае на здравјето на бубрезите, крвниот притисок… Сепак, со што може да се замени солта во садовите, а храната да не стане блуткава?
Светската здравствена организација советува да се консумира помалку од 2 g натриум дневно (што е еквивалентно на 5 g сол). Повеќето луѓе ја удвојуваат таа количина и консумираат помеѓу 9 и 12 g сол дневно. Дури 80 отсто од солта што ја внесуваме во организмот во текот на денот доаѓа од преработената храна. Оваа скриена сол е тешко да се контролира ако не ги читаме внимателно етикетите, но можеме да ја намалиме количината што ја додаваме кога подготвуваме храна.
Исхраната со малку сол придонесува за здраво ниво на крвен притисок, го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, го подобрува здравјето на бубрезите, спречува напади на астма и го намалува задржувањето на течности.
Со што да ја замените солта во оброкот?
Ајде да видиме кои се замените за солта кои не го расипуваат вкусот на храната, а ја подобруваат состојбата на вашиот кардиоваскуларен систем.
Со што да ја замените солта во салата? Сос од босилек и индиски ореви
Босилекот и цилинтро се многу ароматични билки кои можат да се користат свежи за да се направат здрави сосови. Измешајте ги листовите од растението со лажица екстра девствено маслиново масло и додадете една рака мелени индиски ореви, лешници, бадеми или борови ореви. Идеален е за посипување варени тестенини или салати – нема ни да почувствувате дека не сте ставиле сол во нив.
Со што да ја замените солта во рибните јадења? Неколку капки лимон
На филетите од ослиќ или филета бакалар на скара им требаат неколку капки лимон за да бидат вкусни, сол не е неопходна. Рибата можете да ја подготвите со млад грашок, кој има природна сладост и е вкусна дури и без сол, со што вечерата ќе ја комплетирате со дополнителен придонес на влакна и минерали. Лимонот не само што ќе ве натера да заборавите на недостатокот на сол, туку и ќе обезбеди добра доза на витамин Ц во вашите рецепти.
Со што да ја замените солта во сосовите? Неколку листови нане
Можете да додадете неколку листови нане во сос или крем супа. Добро оди и со рижото со грашок. Ќе ви даде многу оригинален допир на вкус и свежина. Искористете ги нутритивните придобивки на нането, како што е неговата аналгетска моќ, а во исто време се ослободувате од штетното влијание на солта во вашата исхрана.
Со што да ја замените солта во супите? Оригано, мајчина душица и рузмарин
На вашите рецепти ништо нема да им недостига доколку ги користите овие ароматични билки. Можете да посипете мешавина од сите три зачини или секој сам. Сметајте на антисептичките својства на ориганото, карминативните својства на рузмаринот и антиоксидансите на мајчина душица.
Со што да ја замените солта во чорба? Нотка кари
Зачинувањето на чорбата со месо со прстофат кари е одлична опција за замена на солта во ова јадење. Вкусот на овој зачин е доволно уникатен. Меѓу нутритивните придобивки на карито, се забележува дека помага во намалувањето на дигестивните проблеми како што се грчеви и е лек за лош здив.
Со што да ја замените солта во готвените јадења? Морско оревче
Овој зачин е еден од најчесто користените во готвењето. Може да се комбинира со слатки и солени рецепти. Секако, пожелно е веднаш да се изренда и да се додаде речиси на крајот, за да не изгуби дел од својствата, вклучително и мирисот и вкусот. Го контролира нивото на холестерол и го зајакнува имунолошкиот систем.
Со што да ја замените солта при подготовка на месо? Магдонос и сецкан лук
Додадете ги лековитите својства на магдоносот и лукот, истовремено одземајќи ги штетните ефекти на солта врз вашето кардиоваскуларно здравје. Комбинацијата од магдонос и сечкан лук е погодна и за месо и за риба. Магдоносот се издвојува по диуретичните својства, додека лукот помага да се отстранат штетните бактерии од цревата и помага во подобар проток на крв низ артериите.