СТАНДАРД life
Храна

Солени палачинки со печурки и туна

Доколку сте останале без идеи за ручек и вечера, ви предлагаме рецепт за печени солени палачинки со печурки и туна.

Иако можеби сме повеќе навикнати да јадеме палачинки како слатко, нивната солена верзија е одличен избор. Како и во слатката верзија, секогаш можете да ги „наполните“ со различни прилози – од шунка и месо, до разни видови зеленчук, сосови и кашкавали.

Денеска ви препорачуваме палачинки со печурки и туна, потпечени со кашкавал.

Состојки:

за палачинки:

* 120 гр брашно
* 1 јајце
* 1 чаша млеко
* 1 лажичка масло + масло за пржење
* сол по вкус

за полнење:

* 1,5 лажици брашно
* 1,5 лажици путер
* 1 чаша млеко
* 250 гр туна на парчиња
* 150 гр печурки
* 2 лажици рендан кашкавал
* 1 лажица сецкан копар
* сол и бибер по вкус

Подготовка:

Во сад просејте го брашното, додајте сол и едно јајце, па додадете го млекото и маслото и сето убаво изматете додека не добиете мазна текстура.

Оставете ја смесата да отстои околу 15 минути, а потоа печете ги палачинките по вообичаен рецепт, од двете страни околу 30 секунди.

Загрејте средно длабоко тавче и додадете путер, потоа додадете брашно, сол и бибер и сè измешајте на тивок оган околу две минути. Потоа истурете го млекото и мешајте додека сосот не се згусне.

Тргнете ја тавата од оган и во смесата додадете ја туната на парчиња, а потоа печурките и копарот. Нежно измешајте сè и вратете на тивок оган уште неколку минути.

Оставете го филот со туна и печурки да се излади доволно за да ги наполните палачинките.

Ролуваните палачинки наредете ги во огноотпорен сад и посипете ги со рендан кашкавал.

Садот се пече на 180 степени 20 минути или додека кашкавалот не се растопи.

Послужете топло со сезонска салата.

На здравје!

Поховани палачинки

Поврзани вести

Брзо и лесно: овие солени палачинки ќе ве освојат за кратко време

Urednik

Кои се покорисни – печени или сурови jaтки?

Radmila Tasevska

Гибаница од тава

Urednik