Посната шпанска пита е вкусна и лесна за подготовка, вистинско искуство за сетилото за вкус:
Состојки:
* 1 чаша 200 мл масло
* 1 чаша 200 мл пченично брашно
* 1 чаша 200 мл пченкарно брашно
* 1 чаша минерална вода од 200 ml
* 200 гр посно растително сирење
* 1 прашок за пециво
* 100 гр црвена пиперка
* 100 гр зелени маслинки без јами
* сусам
* сол
Подготовка:
1. Црвената пиперка се чисти и се сече на коцки, исто така и маслинките се сечат на коцки, додека растителното сирење крупно се ренда.
2. Во сад соединете масло и минерална вода со малку сол и матете со миксер.
3. Постепено ја додаваме смесата од прашокот за пециво, пченичното и пченкарното брашно, непрекинато матејќи со миксер додека не се добие еднолична смеса.
4. Додадете го сечканиот зеленчук и ренданото сирење, па полека измешајте со блендер.
5. Со хартија за печење се обложува мало тавче 20х30 см и во него се прелива подготвената смеса. Израмнете го со лажица и посипете со сусам, па печете во загреана рерна на 200°C додека кората не порумени.
6. Печената пита се остава да се излади и потоа се сече на коцки.
На здравје!