СТАНДАРД life
Храна

Печено пиле полнетo со кашкавал и печурки!

Домаќините обично го подготвуваат ова јадење за некои свечени пригоди, па Новата година е одлична можност за тоа.

Печеното пиле полнето со кашкавал и печурки сигурно ќе го задоволи вашето семејство или пријатели.

Еве што ви е потребно за да подготвите печено пилешко полнети со сирење и печурки:

* Едно пиле

За полнење:

* рендан кашкавал – 100 гр
* сирење – 150 гр
* димен кашкавал – 50 гр.
* печурки – 150 гр
* кисели краставички – 2 парчиња
* бибер

За подмачкување на пилешкото:

* кечап – 2 лажици
* сенф – 1 лажица
* мајонез – 3 лажици
* масло – 50 ml
* бибер
* црвен пипер – 1 лажица
* сол

И уште:

* пиво – 200 ml
* компири – 1 кг
* моркови – 3 парчиња

Подготовка:

Пилешкото се мие и суши, одвнатре убаво се мачка со сол и се става во соодветен сад за печење.

Печурките се сечат на парчиња и се динстаат во путер додека не се подготвени. Во соодветен сад за печење измешајте ги кашкавалот, ренданото сирење и коцките димен кашкавал, печурките, исечканите кисели краставички, бибер.

Наполнете го пилешкото со вака направениот фил и отворот зашијте го со конец.

За премачкување измешајте кечап, сенф, мајонез, сол, бибер и пипер, убаво измешајте и премачкајте го целото пилешко од сите страни.

Пилешкото се пече во рерна, по желба можете на дното од рерната да ставите крупно исечени и зачинети компири и рен, одозгора ставете подмачкано полнето пиле, прелијте со масло, пиво и малку вода.

Полнетото пиле се пече околу 2 часа на 200 степени, што секако зависи од вашата рерна.

На здравје!

Печено пилешко на селски начин

Поврзани вести

Домашни крекери: Крцкави и вкусни, готови за 30 минути!

Radmila Tasevska

Емпанади со пилешко: Мексикански „школки“ кои можете да ги јадете во секое време

Urednik

Како да направите мозаична торта?

Radmila Tasevska