СТАНДАРД life
Храна

Печено пиле полнетo со кашкавал и печурки!

Домаќините обично го подготвуваат ова јадење за некои свечени пригоди, па Новата година е одлична можност за тоа.

Печеното пиле полнето со кашкавал и печурки сигурно ќе го задоволи вашето семејство или пријатели.

Еве што ви е потребно за да подготвите печено пилешко полнети со сирење и печурки:

* Едно пиле

За полнење:

* рендан кашкавал – 100 гр
* сирење – 150 гр
* димен кашкавал – 50 гр.
* печурки – 150 гр
* кисели краставички – 2 парчиња
* бибер

За подмачкување на пилешкото:

* кечап – 2 лажици
* сенф – 1 лажица
* мајонез – 3 лажици
* масло – 50 ml
* бибер
* црвен пипер – 1 лажица
* сол

И уште:

* пиво – 200 ml
* компири – 1 кг
* моркови – 3 парчиња

Подготовка:

Пилешкото се мие и суши, одвнатре убаво се мачка со сол и се става во соодветен сад за печење.

Печурките се сечат на парчиња и се динстаат во путер додека не се подготвени. Во соодветен сад за печење измешајте ги кашкавалот, ренданото сирење и коцките димен кашкавал, печурките, исечканите кисели краставички, бибер.

Наполнете го пилешкото со вака направениот фил и отворот зашијте го со конец.

За премачкување измешајте кечап, сенф, мајонез, сол, бибер и пипер, убаво измешајте и премачкајте го целото пилешко од сите страни.

Пилешкото се пече во рерна, по желба можете на дното од рерната да ставите крупно исечени и зачинети компири и рен, одозгора ставете подмачкано полнето пиле, прелијте со масло, пиво и малку вода.

Полнетото пиле се пече околу 2 часа на 200 степени, што секако зависи од вашата рерна.

На здравје!

Печено пилешко на селски начин

Поврзани вести

Спас за РАЗЛАДУВАЊЕ! Портокалов шејк ве враќа во живот

Urednik

Осо буко со зеленчук! Италијански специјалитет за цело семејство

Urednik

Хачапури: Брзо јадење од тесто кое ќе ве воодушеви

Urednik