СТАНДАРД life
Здравје

Два вида леб што треба да ги избегнувате доколку сакате да ги намалите гасовите и подуеноста

Лебот е главен во исхраната, а понекогаш може да се поврзе со непријатност во форма на гасови и надуеност.

Додека лебот е разновидна и задоволувачка компонента на различни диети, одредени видови може да придонесат за дигестивни проблеми кај некои луѓе. Разбирањето како одредени лебови може да ги влошат гасовите и надуеноста е клучно за правилен избор на исхрана.

Крутика Нанавати, регистриран диететичар и нутриционист, откри кои два вида леб треба да ги минимизирате доколку сакате да ги намалите гасовите и надуеноста. Нанавати изјави дека лебот од пченица и лебот со висока содржина на FODMAP (ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли) се оние кои треба да се избегнуваат што е можно повеќе.

Пченичен Леб

Пченичниот леб е вообичаена храна и понекогаш може да придонесе за појава на гасови и надуеност кај одредени луѓе. Ова често се припишува на присуството на глутен, протеин кој се наоѓа во пченицата и другите житарки. Некои луѓе може да доживеат дигестивни непријатности поради чувствителност или нетолеранција на глутен.

Нанавати открива дека виновникот за лебот од пченица е глутенот, протеински комплекс кој се наоѓа во пченицата, јачменот и ’ржта. Чувствителноста на глутен предизвикува нецелосно варење на глутенот, што доведува до ферментација во цревата. Ова создава гасови, што доведува до надуеност и непријатност. Елиминирањето или значително намалувањето на внесот на пченичен леб може да ги подобри симптомите на гасови и надуеност кај луѓето со чувствителност на глутен или целијачна болест.

Леб богат со FODMAP

FODMAPs, или ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, се група на јаглени хидрати што може да биде предизвик за некои поединци да се вари. Лебот што содржи високо ниво на FODMAP може да придонесе за појава на гасови и надуеност кај чувствителните лица.

„FODMAPs се јаглехидрати во одредени видови храна, вклучувајќи пченица и ’ржан леб. FODMAPs слабо се апсорбираат во тенкото црево и се ферментираат во дебелото црево од цревните бактерии, произведувајќи гас. Овој процес може да предизвика непријатност, надуеност и грчеви кај луѓето со IBS или FODMAP чувствителност“, вели Нанавати, пренесува Klix.ba.

Поврзани вести

4-те зеленчуци кои имаат најмногу антиоксиданси

Radmila Tasevska

Со што да ја замените солта во оброкот?

Urednik

Поради оваа лоша вечерна навика не можеме да имаме тенок струк, велат диететичарите

Urednik