СТАНДАРД life
Здравје

Кардиолозите ги советуваат луѓето со висок холестерол да престанат да прават едно нешто

Срцевите заболувања долго време се водечка причина за смрт во светот, според Светската здравствена организација. Иако не можеме да ги контролираме сите фактори на ризик, кардиолозите ја нагласуваат важноста на преземање контрола врз она што можеме – особено кога станува збор за исхраната.

„Дури и малите прилагодувања во исхраната можат да имаат големо клиничко влијание ако се одржуваат со текот на времето“, вели кардиологот д-р Патрик Ки за „Парада“.

Една навика за која експертите се особено претпазливи кај луѓето со висок холестерол е прекумерниот внес на заситени масти.

„Забележуваме значително зголемување на ризикот од срцеви заболувања со висок внес на заситени масти“, предупредува кардиологот д-р Бредли Сервер.

Заситените масти, кои се наоѓаат главно во црвеното месо и полномасните млечни производи, го поттикнуваат црниот дроб да произведува повеќе LDL („лош“) холестерол, што го зголемува ризикот од затнати артерии, срцеви удари и мозочни удари.

Намалувањето на внесот на заситени масти не е невозможно

Проблемот е што заситените масти се насекаде – во брзата храна, сладоледот, печивата – и етикетите можат да бидат погрешни.

„Производите што се рекламираат како без маснотии или со намалена содржина на маснотии честопати сепак содржат големи количини на заситени масти или повеќе шеќер и сол, што дополнително ги збунува потрошувачите“, објаснува д-р Ки.

Таа додава дека опсесијата со протеини честопати ги води луѓето кон црвено месо, кое е извор и на протеини и на заситени масти.

Сепак, намалувањето на внесот на заситени масти не е невозможно – со неколку едноставни навики. Експертите советуваат вклучување повеќе зеленчук и интегрални житарки во нашата исхрана, замена на путерот со маслиново масло или авокадо, избор на посни или растителни извори на протеини како што се риба и леќа и внимателно читање на етикетите.

„Најдобриот начин да се намали внесот на заситени масти е да знаете што јадете. Затоа обидете се да избегнувате ресторани каде што не ги знаете точните состојки на јадењето“, заклучува д-р Сервер.

Поврзани вести

За сите, кој пијат млеко треба да знаат што добиваат!

Radmila Tasevska

Најбогатиот зеленчук со протеини

Radmila Tasevska

3 златни правила за живеење со висок крвен притисок кои вреди да се применат

Urednik