Стандард
ЕКОНОМИЈА

Airbnb им доделува 250 милиони долари на сопствениците на домови за пропаднатите резервации

Интернет-службата за резервација на недвижнини Airbnb ќе обезбеди 250 милиони американски долари за сопствениците на домови кои ги изгубиле резервациите поради пандемијата на коронавирус. Ова се вели во писмото на директорот на компанијата, Брајан Чески.

На почетокот на месецот, компанијата соопшти дека домаќините кои примаат гости од региони погодени од вируси, гости кои патуваат во или од сериозно погодени региони, како и секој клиент, доколку нивното патување спаѓа под ограничувањата на надлежните, можат да ја откажат резервацијата без парична казна.

„Ќе платиме 250 милиони американски долари за стопанствениците за да ги покријат трошоците за откажување на резервациите предизвикани од пандемијата од коронавирусот … Доколку гостин откаже резервација на домот од причини предизвикани од бумот на КОВИД-19 помеѓу 14 и 31 мај, ние ќе им платиме на сопствениците 26% од сумата што обично ја добиваат во согласност со политиката за откажување“, се вели во изјавата на Чески.

Плаќањата ќе започнат во април.

Компанијата исто така планира да формира фонд од 10 милиони американски долари за да помогне на стопанствениците од нив да ја плати киријата или хипотеката. Вработените во компанијата собрале 1 милион американски долари за фондот, а Чески заедно со ко-основачите ќе ги додаде и преостанатите 9 милиони долари.

Поврзани вести

ФИТР и ПроКредит Банка обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании

Бектеши повика да се усвои Законот за задолжување во Светска банка

Влатко Зорба

Пешев: Компаниите ќе имаат проблем да ја одржат ликвидноста