Анализи

Електронско банкарство: Дигитална трансформација во Македонија

Добиваат ли корисниците од државата услуги како оние од западниот свет, во време кога животот во дигиталната ера го прави чекањето ред на шалтер проблем на минатото. Токму затоа, модерното време бара модерни решенија за предизвиците. Банките забрзано се модернизираат и доживуваат дигитална трансформација, преку воведување на електронско банкарство, без разлика дали станува збор само преку интернет сајт на компјутер или пак преку мобилна апликација, се вели во анализата на Инерком.

Оваа трансформација ќе го намали метежот пред експозитурите, а ќе донесе придобивки при плаќањето кое може да се прави од комфорот на својот дом, било кога и било каде. Немањето кеш средства со себе или пак заборавената картичка дома, ќе биде решено со мобилна апликација која ќе донесе плаќање преку смартфонот.

Институтот за развој на електронски комуникации истражува каква е состојбата со имплементацијата и функционалноста на електронското банкарство и колку македонските банки се адаптирале на новиот тренд.

Истражувањето покажува делумно разочарувачки бројки, па така само 2 од 14 банки имаат мобилна апликација која овозможува безготовинско плаќање преку NFC стандардот, додека пак две помали банки воопшто немаат мобилна апликација.

Поврзани вести

Северна Македонија губи околу 333 милиони евра годишно поради емиграција на младите

Maja_Serafimova

Додека работната сила заминува на Запад, отпадот доаѓа на Балканот

Никола Поповски

Дали коронавирусот е „црн лебед“?

Stefanija Kuzmanovska

Шокантни прогнози на „Саксо банка“ за 2020 година

Влатко Зорба

Зошто земјите од Заливот се фокусираат на обновлива енергија?

Влатко Зорба

Сите чекаат на Бафет, но каде е Ворен?

Stefanija Kuzmanovska