Стандард
АНАЛИЗИ

Вистинското закрепнување на глобалната економија ќе следи во 2022 година

Пандемијата Ковид-19 ја втурна глобалната економија во една од најлошите рецесии досега, и сè уште е неизвесно кога може да се случи целосно економско закрепнување. Неодамнешните достигнувања на вакцините за коронавирус ги направија економските изгледи нешто подобри, но некои аналитичари велат дека потенцијалното бавно воведување на вакцини во земјите во развој може да го задуши враќањето на активноста на нивото на пред-пандемијата.

Тие предупредуваат дека новите мерки за затворање во Европа, чија цел е да се спречи повторното зголемување на бројот на заразени, може да го попречат економското закрепнување дури и на индустриските развиени земји, пишува CNBC.

„Откривањето на вакцината е силен поттик за закрепнување, но едвај во 2022 година“, велат економистите од „Сити банка“ во декемврискиот извештај, додавајќи дека „во 2021 година ќе има јасно подобрување“ во глобалната економија, делумно затоа што „не е тешко да се биде подобар од 2020 година “.

Брзото ширење на вирусот Ковид, кое изби во Кина на крајот на 2019 година, принуди многу земји на затворање со месеци оваа година, што резултира со катастрофален пад на бруто домашните производи во многу економии.

Така, според податоците на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), годишниот пад на еврозоната во 2020 година ќе изнесува скоро 8 проценти, Јапонија 5, САД околу 4 проценти, а само Кина ќе забележи раст од 1,8 проценти.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) проценува дека глобалната економија може да потоне за 4,4 проценти оваа година, проследено со раст од 5,2 проценти во 2021 година. Сепак, фондот предупреди дека, и покрај фактот дека светската економска активност започна да се опоравува во октомври, враќањето на нивото пред пандемијата ќе биде „долго, нерамномерно и неизвесно“.

Една од главните карактеристики на брановите на корона ширум светот е целосно или делумно затворање на границите, што ги блокираше повеќето меѓународни патувања.

Според Светската туристичка организација на Обединетите нации, повеќе од 150 земји и територии ги олеснија ограничувањата поради Ковид до 1 ноември, но многу ограничувања на прекуграничните движења сè уште се во сила.

Овие мерки вклучуваат, но не се ограничени на: отворање граници само на припадници на одредени националности или од одредени дестинации; услов посетителите да имаат негативен резултат на тест за Ковид за да им биде дозволен влез во земјата; и мерки за карантин или самоизолација за посетителите по пристигнувањето во земјата.

Една од главните последици на економскиот пад предизвикана од пандемијата е силното губење на работни места на глобално ниво.

Според извештајот на ОЕЦД, во некои земји негативните ефекти на Ковид-19 врз пазарот на трудот првично биле „десет пати поголеми од оние забележани во првите месеци од глобалната финансиска криза од 2008 година“.

Најтешко беа погодени вработените во услужните активности и работниците со ниски примања, кои претрпеа поголеми загуби на работа или приход.

Исто така, скоро сите светски економии влегуваат во Новата година со забележително поголеми долгови затоа што владите ги зголемија позајмувањата и трошоците за зачувување на работните места и одржување на работниците на работа. На глобално ниво, вкупниот пакет мерки за ублажување на економското влијание на пандемијата достигна 12 трилиони долари, процени ММФ во октомври.

Тоа невообичаено ниво на трошење го турна глобалниот јавен долг на рекордно ниво на сите времиња, но државите не треба предвреме да ги повлекуваат мерките за фискална поддршка на нивните економии, соопшти Фондот.

Според проценките на ММФ, јавниот долг на развиените земји ќе изнесува над 120 проценти од БДП оваа година, со највисоко ниво на долг од скоро 140 проценти од БДП во САД, потоа во еврозоната околу 98 проценти, Кина 80 и земјите во развој 70 проценти.

„Со оглед на тоа што многу работници се уште се невработени, дека малите бизниси се борат со ликвидност и дека 80 до 90 милиони луѓе најверојатно ќе паднат во екстремна сиромаштија во 2020 година како резултат на пандемијата, дури и по добивањето на дополнителна социјална помош, рано е за државите да ги укинат мерките за итна поддршка“, соопшти ММФ.

Огромна поддршка за ублажување на економските последици од короната обезбедија и централните банки со намалување на каматните стапки за да се забележат ниски нивоа за да им се помогне на владите да управуваат со нивниот долг.

Федералните резерви на САД, чија монетарна политика влијае на економиите ширум светот, ги намали каматните стапки на речиси нула и вети дека нема да ги зголемува се додека инфлацијата не го надмине целното ниво од 2 проценти.

Покрај тоа, една од значајните мерки преземени од централните банки во Европа, САД и пазарите во развој како дел од напорите за ублажување на корона кризата е да се зголеми набавката на хартии од вредност со цел да се внесат повеќе пари во финансискиот систем и да се поддржи ликвидноста на нивните економии, стои во анализата на телевизијата „CNBC“.

Поврзани вести

Зошто земјите од Заливот се фокусираат на обновлива енергија?

msp-admin

Глобалната елита повикува на „големо ресетирање“: Зошто?

Влатко Зорба

Анализа за искористеност на финансиската поддршка за месеците февруари и март 2021 година

Влатко Зорба